Skenande kostnad för hyrsjuksköterskor

Satsa på vårdpersonalen! (Foto: Oscar Segerström)

av Per Johansson, sjuksköterska // Artikel i Offensiv

Tidningen Vårdfokus rapporterade förra veckan att kostnaden för hyrsjuksköterskor ökar runt om i landet. Detta trots ambitionerna från landets regioner är att minska den utgiften.

Här i Region Västernorrland är kostnaden för hyrpersonal cirka 11 procent av personalkostnaden. Sedan 2019 har det skett en minskning från runt 14 procent, men under 2021 började kostnaden stiga igen.
Målet bland landets regioner är att kunna ligga på runt 2 procent av den egna personalkostnaden. Hyrläkare står för den största kostnaden, men utgiften för hyrsjuksköterskor är den som har ökat mest den sista tiden.
Kostnaden för inhyrda sjuksköterskor ökade från 135 miljoner kronor 2020 till 152 miljoner kronor 2021 i Region Västernorrland.

Det som nu ser märkligt provocerande ut är att samtidigt som sjuksköterskegrupper säger upp sig i protest mot uteblivet lönepåslag (som jag skrev om förra veckan) tog regionen förra veckan beslut om att gå bemanningsbolagen till mötes.
På barnkliniken har sjuksköterskor reagerat mot det uteblivna lönepåslaget och 14 sköterskor har sagt upp sig – om inget händer innebär det en kollaps av verksamheten.
Men regionen vill inte ge några ynka tusenlappar extra för att behålla sin egen personal, utan går bemanningsbolagen till mötes genom att fatta ett beslut om att höja ersättningen för hyrpersonalen med 100 kronor timmen samt även öka reseersättningen, vilket motsvarar en höjning på 16-17,000 kronor i månaden.
Regionstyret i Västernorrland säger att detta är en tillfälligt åtgärd och ska vara fram till augusti, men hävdar samtidigt att man upprätthåller målet om att minska kostnaderna och beroendet av inhyrd personal.

För många som arbetar för regionen framstår deras lönepolitik som orimlig, vilket nyligen har skapat protester och massuppsägningar hos grupper av sjuksköterskor då dessa undantas från beslutat ett lönepåslag. Detta kommer att tvinga fram fler stafettpersonal. Och naturligtvis – får man bättre betalt som stafettpersonal än fast personal är det inte konstigt att många väljer detta.
Den självklara metoden för att minska stafettkostnaden och personalflykten vore att satsa på den egna fasta personalen. Att ge bättre löner och arbetsvillkor. Detta är inget nytt. Det har personal och facket med flera sagt i åratal.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!