Region Västernorrland försöker släcka vårdbränder men skapar bara nya

Lönepåslaget borde gälla alla sjuksköterskor, vilket inte är fallet. Det har lett till stort missnöje och protester (Foto: Henrik Sendelbach / CC BY-SA 4.0).

av Per Johansson, sjuksköterska Region Västernorrland // Artikel i Offensiv

Förra veckan beslutade Hälso- och sjukvårdsnämnden att 26,8 miljoner kronor skulle satsas på lönehöjningar för vissa sjuksköterskegrupper som hade föreslagits av hälso- och sjukvårdens ledningsgrupp. Syftet är att försöka förhindra personalflykten från de avdelningar som har det svårast med bemanningen.

En av orsakerna till det senaste årets rekord i överbeläggningar och korridorvård har varit bristen på sjuksköterskor. Det finns flera förklaringar till det, men löneläget samt tung arbetsmiljö är ett par orsaker som har fått sjuksköterskor att säga upp sig och lämna regionen.
Denna lönehöjning på 3,000 kronor för utvalda grupper skulle nu bli ett försök att få sköterskor att stanna kvar samt för att locka till sig nya.
Det förslag som presenterades förra veckan väckte dock genast helt befogade protester bland de sjuksköterskor som undantas. De känner sig orättvist behandlade och straffade.

På Sundsvalls sjukhus har till exempel personalen på avdelning 44 (barnavdelningen) reagerat kraftigt. De menar att de har kämpat hårt för att leva upp till sparkraven och har klarat sig utan stafettpersonal med mera, men nu straffas genom att undantas från lönepåslaget.
Från Örnsköldsviks sjukhus har också reaktioner kommit från de som inte får ta del av lönepåslaget. Där är det också sköterskor på barnavdelningen som undantas, men även ambulansen och IVA för att nämna några.
Det finns fler arbetsplatser än dessa där personalen har reagerat, och nu hotar istället massuppsägningar. Ilskan är helt befogad. På detta sätt kanske beslutet minskar problemen på vissa avdelningar, men i så fall bara för att skapa nya problem med uppsägningar och arbetsmiljöproblem på andra.

Samtidigt ska vi också komma ihåg att Region Västernorrland ligger lägst lönemässigt av alla regioner; en lönesatsning är inte så mycket att skryta med, utan innebär bara att vi kommer ikapp övriga regioner.
En lönesatsning är utan tvekan ett steg i rätt riktning från regionens sida. Men förslaget slår dock orättvist och riskerar att skapa ett befogat missnöje och personalflykt från andra avdelningar. Det behövs ett nytt förslag som omfattar alla.
Lönesatsningen har enbart riktat sig mot sjuksköterskor. Det är där det har varit brist och problem med bemanning. Samtidigt sliter undersköterskorna lika mycket på de tunga avdelningarna – de förtjänar också en lönesatsning.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!