
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan är känd för att vara lättkränkt. Han är dessutom inte sugen på att sluta vara president, han har suttit två perioder och den turkiska grundlagen sätter stopp för en tredje period. År 2028 ska det bli presidentval och Erdogan gör allt för att behålla makten.
Av Åsa Karlsson // Artikel i Offensiv
I lokala val har modiga oppositionspolitiker fått framgångar och nu verkar det som om Erdogan är rädd för en valförlust. Förut har han kunnat förbättra ekonomin något och gett löften om bättre tider, men nu är det knepigt. Samtidigt vill Erdogan att Nato och Europas länder ska köpa vapen nu när alla ska rusta upp. Trots hans taktik de senaste decennierna, att attackera alla som vågar protestera mot hans diktatoriska politik, vägrar folket att foga sig.

Hundratusentals demonstrerade den 29 mars i utkanten av Istanbul. Protesterna har pågått sedan Istanbuls borgmästare Ekrem Imamoglu greps och fängslades den 19 mars. Imamoglu ses som den oppositionspolitiker som kan utmana president Erdogan i presidentvalet 2028. Samma dag som han fängslades valdes han till oppositionspartiet CHP:s presidentkandidat.
Uppemot 2 000 personer har gripits till följd av protesterna. Bland dem finns flera journalister och svensken Joakim Medin är en av dem. Han greps direkt på flygplatsen i Istanbul den 28 mars när han rest dit för att bevaka demonstrationerna. Medin anklagas för att ha förolämpat presidenten, terroristpropaganda och medlemskap i en väpnad terroristorganisation och riskerar upp till 27 års fängelse, enligt tidningen Journalisten den 29 april.
Joakim Medin arbetar som journalist på Dagens ETC och har de senaste tio åren rest i Turkiet och hela regionen, skrivit flera artiklar och böcker och bevakat olika demonstrationer i Sverige och Turkiet.
Turkiets ”bevis” mot Medin är hans böcker, artiklar och även hans sociala media. Han sitter som politisk fånge i högsäkerhetsfängelset Silivri utanför Istanbul. Samma fängelse som borgmästaren, andra journalister och aktivister, egentligen alla som vågar protestera och försvara det fria ordet i Turkiet, sitter i. Åtalet presenterades i onsdags och den första rättegången blir på onsdag den 30 april. Enligt den turkiska organisation som företräder honom, MLSA (Media and Law Studies Association), är det uppenbart att Medin ställs inför rätta för sin journalistiska verksamhet.

Det är ett politiskt angrepp på den fria journalistiken. MLSA ger juridisk hjälp till journalister, aktivister och akademiker i Turkiet och en i ledningen, Veysel Ok, säger: ”Det finns inga konkreta bevis utöver journalism. Anklagelserna utgår från Joakims artiklar, aktivitet på sociala medier och resor kopplat till hans yrke.
Turkiet är ett av de sämsta länderna när det gäller pressfrihet; enligt Reportrar utan gränser ligger landet på 149 plats av 180 och sedan 2013 rankas Turkiet som ”inte fritt” enligt Freedom House som publicerar årliga rapporter. Cirka en tredjedel av alla journalister som fängslats i världen har arresterats av Turkiet och det har skett en ökad förföljelse av journalister, konstnärer, minoriteter och oliktänkande under Erdogans tid vid makten. Han lyckades ändra grundlagen 2017, med ökad makt till presidentämbetet, mindre makt till domstolar, parlament och myndigheter.

Turkiet har fortfarande val, men är idag en ”valautokrati” med ett auktoritärt styre och lagar som gör det möjligt att stämpla kritik som en “förolämpning” av Turkiet, presidenten och nationella symboler som flaggan och statliga institutioner. Rättsväsendet och rättssäkerheten är sämre. Korruptionen är ett utbrett problem och lagar mot terrorism och brott mot staten används för att tysta oliktänkande, kritiker och även oppositionspolitiker. Det är vanligt att journalister och aktivister misshandlas och förföljs; kvinnliga journalister greps den 8 mars efter demonstrationer mot Erdogans uttalade vilja att kriminalisera abort och uppmana turkiska kvinnor att föda minst tre barn till fosterlandet.
Får Erdogan som han vill skapas en stat där ”Ett folk, ett språk, en religion” råder, jämfört med det ännu sekulariserade Turkiet där kvinnor och män har lika rättigheter, minoriteters rättigheter ska garanteras och religionsfrihet råder. På papperet. Trots flera handlingsplaner från regeringen om att förändra rättsväsendet (2019) och öka mänskliga rättigheter (2021) har inget förbättrats, tvärtom. År 2021 lämnade dessutom Turkiet Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och mot våld i hemmet (Istanbulkonventionen).
De auktoritära gör allt för att krympa världen, för att nationer ska sluta sig, för att journalistik ska tystna. Det enda som fungerar är motstånd, att vägra retirera. Mod. Joakim har stått för sådan journalistik. Kravet måste vara att släppa honom och alla politiska fångar i Erdogans fängelser, att demokrati och mänskliga rättigheter ska råda, fria val och bort med alla tyranner.
• Släpp omedelbart Joakim Medin fri.
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.