SLÅR NEDÅT OCH GER TILL DE RIKA

Johan Persson (L) säger att det inte ska vara ”lika fett att vara arbetslös”. Samtidigt ger regeringen ytterligare skattelättnader till de rika. (Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet).
Läs mer: SLÅR NEDÅT OCH GER TILL DE RIKA

av Per Olsson//Artikel i Offensiv

Det ska inte längre vara ”lika fett att vara arbetslös”, sa de blåbrunas arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrsons (L) förra året som förklaring till att regeringen skärpte kraven på arbetslösa invandrare. De skärpta kraven, som presenterades i april förra året, innebar bland annat att försörjningsstödet skulle dras in om inte arbetslösa invandrare är beredda att flytta och ta vilket jobb som helst.

Den rasistiska attacken mot arbetslösa invandrare var början till attacker mot alla arbetslösa. När år 2023 bara hade några dagar kvar presenterade regeringen ”en mer kravbaserad politik” gentemot landets alla drygt 400 000 arbetslösa, som skulle kunna förlora sin ersättning om de inte flyttade till orter där jobb finns, men där det inte finns bostäder och det råder stor brist på välfärd.

De blåbruna slår allt hårdare med sin batong, samtidigt som man börjar det nya året med att lova ytterligare skattelättnader till rika. Denna gång i form av att skattebefria de första 300 000 kronorna på investeringssparkonton (ISK).

Faktum är att ISK-sparande redan är en i det närmaste skattebefriad sparform. ”Fond- och aktiesparare har hittills varit bortskämda med att betala låg skatt på investeringssparkontot”, erkände finanssajten Placera.se i augusti förra året. Istället för skatt på kapitalvinster, som exempelvis aktieförsäljning, betalar de med ISK-konto endast en låg årlig schablonavgift på värdet av kontot. Det har varit bingo för redan rika när börskurserna gått upp, samtidigt som statskassan går miste om tiotals miljarder kronor varje år.

När ISK-sparandet infördes av högerregeringen 2012 påstods syftet vara att det skulle gynna småspararna. Men undersökningar som har gjorts visar att det är den rikaste tiondelen som sitter på nära tre fjärdedelar av ISK-systemets alla tillgångar och de allra rikaste på mer än en tredjedel.

”Sedan införandet 2012 har ISK inneburit sisådär 175 miljarder i lägre skatteintäkter. Eftersom 1 procent äger 35 procent av de 1 570 miljarderna som finns på ISK-konton innebär det att 60 miljarder av subventionen landat hos 0,3 procent av svenskarna”, konstaterade Andreas Cervenka i Aftonbladet 2022.

”Folk behöver en buffert i hårda tider”, skrev Tidöpartierna i mitten av december förra och gjorde klart att man inte menade ”vanligt folk”. De blåbruna tar från de fattiga för att ge till miljonärerna och allra mest till miljardärerna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!