Slutgiltig seger för Ojnareskogens kamp

14 år av lång, enträgen kamp tvingar nu Nordkalk till att kasta in handduken (Foto: Dick Waller / Wikimedia Commons).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Sedan år 2005 har det pågått en kamp mellan företaget Nordkalk, som har velat bryta kalk i Ojnareskogen på Gotland, och miljöaktivister som har velat rädda området. Nu, efter 14 år, har Nordkalk kastat in handduken för gott.

Kalkbolaget Nordkalk har sedan 2005 ansökt om att få börja bryta kalk i Ojnareskogen i området Bunge på norra Gotland. Ett kalkbrott skulle ha förödande effekter på den omgivande naturen och det skulle även förgifta grundvattnet. 
Skogen ligger mellan två skyddade Natura 2000-områden och efter år av protester, ockupationer och överklaganden beslutade regeringen att även Ojnareskogen skulle få Natura 2000-status.
Beslutet stoppades tillfälligt av Högsta Förvaltningsdomstolen 2016, men 2017 meddelade de att regeringens beslut var rätt och skulle träda i kraft. 
Detta innebar inte automatiskt att Nordkalk inte skulle kunna få igenom sin vilja att bryta kalk i området, som ansåg att regeringen ingrep olagligt i rättsprocessen om Ojnareskogen och försökte få beslutet hävt.

Anledningen till att Nordkalk kämpat så hårt och gått emot alla beslut som fattats kring skogen är att mängden kalk som kan utvinnas från det planerade kalkbrottet på 170 hektar är värd runt 2 miljarder euro, över 20 miljarder kronor. Skulle Nordkalk vinna skulle det vara värt alla rättskostnader.
Men i april i år avslog Högsta domstolen Nordkalks ansökan om prövningstillstånd, och den enda möjlighet som återstår är att ta fallet till Europadomstolen. En sådan rättslig process skulle bli både långdragen och dyr, och det skulle inte längre vara värt besväret. Nordkalk har officiellt gått ut med att de lägger ner processen efter 14 år.

Det är 14 år av kamp mellan kapitalistiska Nordkalk och alla möjliga aktivister som vill rädda Ojnareskogen med dess unika natur. Det är enbart genom den hårda kampen, som bland annat inneburit demonstrationer och ockupation av skogen, som Ojnareskogen räddats. 
Det är viktigt att komma ihåg att det inte var regeringen i sig som räddade skogen, utan de aktivister som satte press på regeringen, vilket verkligen visar att kamp lönar sig!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!