Slutspurt i försvarskampanjen för Kshama

Många hundratals är aktiva i kampanjen för att försvara Kshama Sawant och slå tillbaka högerns hets (Foto: Seattle City Council / Flickr CC).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Högerns och de rikas försök att avsätta socialisten Kshama Sawant ur Seattles kommunfullmäktige möter starkt motstånd. Hundratals är aktiva i kampen för att försvara henne och de segrar som uppnåtts.

För tusentals arbetare och vanligt folk i Seattle är Kshama Sawant och Socialist Alternative förknippat med höjningen av minimilönen till 15 dollar i timmen, med skatten på storföretag (”Amazon Tax”), med hårdare regler mot hyreshöjningar och vräkningar, med mera. 
Kshama Sawant är en del av kampen underifrån, som Black Lives Matter och stöd till byggnadsarbetarnas strejker tidigare i år. En huvudfråga just nu är att begränsa hyrorna, Rent Control.
Valdagen är vald med omsorg från den höger som driver kampanjen. De fördröjde sin namninsamling så att den vanliga valdagen i början på november inte skulle användas för omröstningen om Kshama Sawant (den kallas Recall). För första gången ska ett val hållas i november, mittemellan landets två största helgdagar, Thanksgiving och jul/nyår. 

Bakom Recallkampanjen står främst Trumpanhängare, stora fastighets­ägare och till exempel den ökända ledaren för stadens polisfack, Mike Solan, som förnekar rasism och polisvåld inom polisen.
Tillsammans med bland andra tv-kanalen Fox News vill de till varje pris avsätta Kshama Sawant, som ses som en mycket viktig representant för den nya socialistiska vänstern i USA. Hon valdes redan 2013 och har till skillnad från en del andra inom vänstern aldrig svikit kampen för socialism. Att hon dessutom lever på arbetarlön är också unikt.

Gräsrotskampanjen till hennes stöd samlar hundratals till dörrknackningar, bord på stan och rundringningar. Ett mått på stödet är att en sådan kampanj aldrig tidigare har fått så många bidrag. Över 10,000 enskilda har backat upp stödkampanjen, med 4 000 bidrag från hennes valdistrikt nr 3. 
Mot detta står en höger som vill ha revansch. Redan i valet 2019, där Kshama Sawant omvaldes till en tredje mandatperiod i kommunfullmäktige, satsade Amazon 1,4 miljoner dollar i kampanjen emot henne. I de sista veckorna inför den 7 december bildas nu nya fonder (kallas PAC:s) som samlar in pengar från rika för propaganda för Recall. De vill ha det som en del av den backlash högerut som pågår mot Black Lives Matter och mot rätten till abort i skuggan av missnöjet mot att Biden inte levererar vad han har lovat.

Kampanjen till stöd för Kshama har en mycket svår uppgift och förtjänar socialisters stöd internationellt. Följ Kshama Solidarity på Facebook för daglig information.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!