Stockholms universitet – studentprotester för Palestina

Studenter vid Stockholms universitet och KTH kräver att universiteten bryter samarbetet med israeliska universitet.
Läs mer: Stockholms universitet – studentprotester för Palestina

av Jonathan Hellstrand // artikel i Offensiv

Inspirerade av studentprotesterna på amerikanska universitet, har studenter på Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms Universitet slagit läger i protest mot universitetens samarbete med israeliska universitet.

Den 19 maj anslöt jag mig till Stockholms Universitets tältprotest och övernattade under helgen. Själva kampplatsen var mycket fint dekorerad med banderoller och plakat. På vägen intill är den palestinska flaggan ritad med krita och flera fraser som ”Leve Palestina” och ”Bojkotta Israel” är skrivna bredvid.

Bemötandet av nya personer på kampplatsen är mycket välkomnande och inkluderande. Det enda som krävs av en är att vara respektfull och följa de riktlinjer som gemensamt har dragits upp, vilket inkluderar självklara saker som att inte ta foton eller filma personer utan lov, inte sprida personers personliga information och att inte använda droger eller alkohol. De är tydliga med att alla frågor från utomstående media hanteras av deras erfarna mediapersoner och att alla beslut tas som en grupp.

Gruppen består av studenter från Stockholms Universitet men också andra skolor, även icke-studenter och före detta studenter medverkar. De jobbar tillsammans i arbetsgrupper som har koll på mat, säkerhet, sovplatser, med mera. Medlemmarna i arbetsgrupperna kan ändras vid behov eftersom inte alla kan vara på plats hela tiden.

Medan man är där finns chansen att vara med på gruppaktiviteter som att lära sig sjunga en protestlåt. Under min vistelse sjöng vi ”We shall not be moved”, en protestsång från 1800-talet och populär under medborgarrättsrörelsen i USA. Möten äger regelbundet rum för att besluta och diskutera hur olika saker ska hanteras, såväl som att ge rapporter från arbetsgrupperna.

Demonstranterna kräver att Stockholms Universitet avbryter allt samarbete med israeliska universitet som Tel Aviv University, Hebrew University of Jerusalem, University of Haifa och Interdisciplinary Center Herzliya. De argumenterar att eftersom rektorn Astrid Söderbergh Widding har uttalat sig emot Rysslands invasion av Ukraina och avbrutit samarbete med deras universitet kan de ej vara opolitiska och därför måste de göra samma sak för Israel.

När folkmordet och krigsbrotten ständigt sopas under mattan av den israeliska staten är protester som denna oerhört viktiga. Det är inspirerande att se dem stå emot och inte låta universiteten komma undan samarbetet med israeliska universitet. Jag hoppas att de uppnår sina krav och att fler ansluter sig till eller stöttar deras rörelse.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!