Stoppa nedskärningarna i Angered

av Kristofer Lundberg, en artikel ur veckotidningen Offensiv

Den 25 juni anordnades en demonstration mot de groteska nedskärningsplanerna som samlade ett par hundra vid Stadsdelsnämndsmötet i Angered. Motståndet växer (Foto: Kristofer Lundberg).

Med kort varsel fick personalen på fritidsgården i Gårdsten, Öppna mötesplatsen i Gårdsten, fritidsgården i Bergum och Angereds fältassistenter den 13 juni beskedet om förslaget på nedskärningar, som skulle lägga ned fritidsgårdarna och minska antalet fältassistenter. Även medborgarkontoren i Hammarkullen och Angered drabbas av nedläggning. Totalt handlar det om 22,5 heltidstjänster, då 9 miljoner kronor ska sparas i Angered, nordöstra Göteborg.

Personal och ungdomar har agerat direkt mot de planerade nedskärningarna. Krismöten har hållits, demonstrationer har planerats, och sammanhållningen och beredskapen är målmedveten. ”Vi kommer inte att gå med på nedskärningar!” är stämningen.
Oro och ilska präglar nu Angered från ungdomar, personal och den allmänna opinionen, men också en beslutsamhet om kamp och motstånd med lärdomar från tidigare protester som har stoppat liknande nedskärningar i stadsdelen.
– Ska höga tjänstemän och politiker tillåtas att stänga våra fritidsgårdar i sommar? Aldrig i livet, säger en grupp ungdomar när de inför hundratals Angeredsbor får informationen den 14 juni i Hammarkullen.

För många ungdomar är fritidsgården ett andra hem och fältarna den naturliga tryggheten ute på kvällar och nätter. Alla som arbetar med eller är unga vet att fritidsgården, fritidsledarna och fältarna är en trygghet, som syskon eller extra föräldrar vid behov; i vissa fall kanske de enda som en anförtror viktiga saker för, en trygghet som inte går att värdera i pengar.
Angered är en socialt utsatt stadsdel med utpräglad fattigdom, trångboddhet och segregation. För många unga är fritidsgården alternativet till trappuppgången, gatan eller torget.
Fritidsgårdarnas verksamhet är samhällsbyggande och brottsförebyggande. Det är fel att tro att det vore en besparing att genomföra dessa nedskärningar. Varje krona som dras in på barn och unga idag kommer att innebära ökade kostnader i framtiden. Vi måste bort från det kvartals­kapitalistiska tänkandet och bygga socialt hållbara samhällen för framtiden.
Det är också viktigt att inte låta politikerna ställa fritidsgårdar mot varandra. Alla fritidsgårdar är viktiga och måste försvaras mot nedskärningarna oavsett om det är Gårdsten, Bergum, Hammarkullen, Hjällbo eller någon annan fritidsgård.

Ska höga tjänstemän och politiker tillåtas att stänga våra fritidsgårdar i sommar? Aldrig i livet!

– Det finns ingen sista nedskärning. Detta är bara första etappen, möter de inte motstånd nu kommer andra verksamheter att följas därefter, i Hammarkullen, Hjällbo och så vidare. Det går inte nog mycket att betona behovet av enighet, säger Sara Juaniquina Svensson, ordförande i Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg och boende i Angered.
De planerade nedskärningarna måste stoppas, en massiv rörelse måste byggas för att stoppa det moderatledda styrets nedskärningar på alla fronter.
Fritidsledare, fältare, förskolelärare, lärare, simlärare, badvärdar, undersköterskor, sjuksköterskor, föreningar, arbetsplatser, fackliga organisationer och hyresgästföre­ningar måste nu enas i motståndet mot den nyliberala nedskärningspolitiken som slår mot Göteborg under det nya högerstyret.


Kampexempel att följa

Ungdomarna på Mixgården i Hammarkullen lyckades med stöd av sina fritidsledare och en bred opinion sommaren 2009 vinna kampen mot nedskärningar på fritidsgården. Med namninsamling, protestmöten, demonstrationer och debatter med politikerna lyckades de framgångsrika protesterna få politikerna att backa helt.
– Kampen i Hammarkullen är ett inspirerande exempel på att när vi kämpar kan vi vinna. I denna kamp gav Rättvisepartiet Socialisterna sitt helhjärtade stöd och erfarenhet. Ska det bli bra beslut måste ungdomar och personal agera, mobilisera och protestera, säger Johannes Lundberg, ordförande i Rättvisepartiet Socialisterna i Västra Sverige.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!