Stoppa nedskärningarna i Malmös skolor

Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) påstår att om skolorna måste spara beror det på oskicklig ledning och inte på politikerna (Foto: CC BY-SA 3.0).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Runt om i landet har det ägt rum, pågår och/eller planeras protester och demonstrationer mot de nedskärningar och besparingar på miljardtals kronor som kommuner planerar på skolan.

Detta innebär att klasser blir större, samtidigt som lärare, specialpedagoger och annan skolpersonal blir uppsagda. Kvaliteten på undervisningen kommer att bli sämre och de elever som behöver mest stöd kommer att bli utan.
Det har redan genomförts demonstrationer mot besparingarna i skolan i flera städer, bland annat i Umeå, Stockholm och Göteborg, och flera demonstrationer kommer att hållas de närmaste veckorna. I Malmö stad är sparbetinget på skolor och förskolor cirka 250 miljoner kronor för 2024 och väntas bli ännu större kommande år.

Malmö stad styrs av en koalition mellan S, MP och L, och kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) påstår i flera tidningsartiklar att besparingarna inte på något sätt kommer att drabba vare sig elever eller kvaliteten på undervisningen samt att Malmö stads styre minsann satsar på välfärden. Hon säger till och med att ingen personal ska sägas upp eller att elever ska drabbas av besparingarna på något sätt.
Detta är en medveten lögn för att dölja det faktum att det kommer att bli både uppsägningar och att eleverna visst kommer att drabbas av detta.
En undersökning gjord av fackföreningen Sveriges Lärare, redovisad av tidningen Sydsvenskan, visar att minst 212 personer som idag arbetar inom Malmös skolor inte kommer att göra det efter att besparingarna har genomförts. Undersökningen gjordes i enkätform där 44 av 68 rektorer på grundskolor runt om i Malmö svarade.

Resultatet av besparingarna kommer att märkas på många olika sätt. Förutom ett minskat antal lärare dras läxhjälp och förberedelseklasser in, små undervisningsgrupper slås ihop till större, klasserna blir större och färre böcker köps in.
Fackets undersökning omfattade bara rektorer för grundskolorna och inte gymnasieskolan, där det finns ett sparbeting på cirka 90 miljoner kronor.
Nu försöker de styrande politikerna i Malmö göra allt för att dölja det faktum att både elever och lärare drabbas av besparingarna. Man kallar det för en ”ökad satsning på välfärden”, för att i nästa andetag skylla på regeringen som inte har ökat statsbidragen till skolan i tillräcklig omfattning.
Dessutom påstår Katrin Stjernfeldt Jammeh att om skolorna måste spara beror det på oskicklig ledning och inte på politikerna! Ett slag i ansiktet på lärare och rektorer.

Nu måste även Malmös lärare, elever, övrig skolpersonal och föräldrar samlas till protester mot nedskärningarna. Lärarfacken måste mobilisera sina medlemmar till protester. Det måste bli demonstrationer även i Malmö mot S-MP- L-styret och deras besparingsplaner.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!