Stoppa rivningsplanerna av Snösätras unika konstväggar

Det unika kulturarvet i Snösätra hotas av högerpolitikerna (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Sedan början av september har rivningsarbetet varit igång i Snösätra industriområde i södra Stockholm, som är hem för konstväggar fyllda av graffiti.

Offensiv har tidigare rapporterat om protesterna mot planerna, som går ut på att riva och sanera en tredjedel av området för att expandera det närliggande naturreservatet. 
Tidigare spekulerades det om att arrangera en protestockupation av området. Men nu har istället ett flertal kulturföreningar gått den juridiska vägen och överklagat den påbörjade rivningen. 
Föreningarna Kulturkvarter Snösätra, Graffitifrämjandet och Open Mind överklagar rivningsärendet med argumentet att det finns kulturhistoriskt värdefulla byggnader i området, inklusive en hangar som tagits dit från Bromma flygplats och använts i en mängd olika kultursammanhang. Open Mind hävdar också att de har upphovsrätt till en av målningarna på byggnaden. 

Nu krävs det att föreningarnas representanter kan styrka att de talar för respektive förening för att tillfälligt stoppa rivningen tills överklagan har behandlats. 
Varje år arrangeras graffitifestivalen Spring Beast i Snösätra, med internationella kändisar, konstnärer och upp till 15 000 besökare. År 2019 belönades en av arrangörerna, David Hellström, med Stockholm stads kulturstipendium för unga för att ha skapat en unik plattform för unga att samlas och skapa. 
Ironiskt då att samma politiker ett år senare river en tredjedel av området där festivalen hålls. Men Stockholms kultur- och stadsmiljöborgarråd Jonas Naddebo (C) menar att det viktiga är att två tredjedelar av området bevaras och utvecklas, snarare än att en tredjedel försvinner (P1 den 27 augusti). 

I rivningsplanerna ingår att det ska diskuteras om kvarblivande norra delen av området kan göras om till kulturcentrum med hjälp av lokala aktörer och föreningar, men det är ingen garanti för att graffitikonsten får fortsätta frodas i Snösätra. 
Vi behöver fler kulturområden, mötesplatser och utrymmen för fri konst, inte onödiga rivningsprojekt och tomma löften om att diskutera ”utveckling”.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!