
Av PER JOHANSSON, sjuksköterska inom kriminalvården // Artikel i Offensiv
Förra veckan gick runt 120 intagna på Tidaholmsanstalten ut i en veckolång strejk mot minskade matportioner vid frukost och kvällsmål, men en annan faktor till protesterna var minskad besökstid. Protesterna spred sig även till Skänningeanstalten, där strejken handlade om att vägra gå på sin obligatoriska sysselsättning. Strejkerna hade effekt.
Endast 58 kronor per dag, för alla måltider, är budgeten per intagen på Tidaholmsanstalten. Inflationen har inte kompenserats – istället minskades portionerna. Detta trots att Kriminalvården fick extra pengar i regeringens senaste budget. Strejkaktioner för liknande krav spred sig sedan till Skänningeanstalten, där ett 50-tal fångar gick ut i strejk.
Det är ingen lyxmat de strejkande har krävt. Det har handlat om protester mot minskning av mjölk, ägg och havregryn. För de intagna som inte har så många höjdpunkter i livet under fängelsevistelsen upplevs måltiderna som extremt viktiga. På flera andra sätt har förhållandena för fångarna försämrats senaste åren. Bristen på fängelseplatser gör att det idag dubbelbeläggs i alla celler där det går.
Minskade besökstider berodde på försvårad logistik för att slussa fångar genom anstalten. Detta är viktiga frågor som handlar om säkerhet både för personal och fångar.
Den allt mer pressade situationen på landets anstalter riskerar att försämra arbetsmiljön för de kriminalvårdsanställda, då mycket av internernas frustration riktas mot dem. Konflikter både mellan interner och mot anställda riskerar att öka. Detta har länge tagits upp av fackliga representanter från Seko, som organiserar personal inom Kriminalvården.
Efter att jag har tjänstgjort som sjuksköterska på några anstalter och att det i mitt jobb har ingått att göra hälsoundersökningar, kan jag säga att det inte råder någon näringsbrist på anstalterna generellt. Det är inte på den nivån. De brister som riskerar uppkomma under den mörka perioden av året är till exempel brist på D-vitamin, då klienterna är inlåsta en stor del av dygnet och inte hinner få något solljus. Vi är därför frikostiga med att ordinera D-vitamintabletter.
När detta skrivs har strejken avslutats på både Tidaholm efter en veckas strejk, och i fredags även på Skänningeanstalten efter att ha nått en kompromiss om mer inflytande om maten och återgång till ordinarie besökstider. ■
Du måste vara inloggad för att kunna skicka en kommentar.