Musikerupprop mot Israels terrorkrig

Tusentals artister inte bara i Sverige, utan även i Norge, Finland och Island, reser krav på att diskvalificera Israel från ESC. (Bild: Pressbild Eurovision Song Contest)

Av RICHARD LARSEN // Artikel i Offensiv

Israels allt mer eskalerande krigsförbrytelser mot folket i Gaza och på Västbanken har väl knappast undgått någon i dessa dagar. Nu har över tusen artister i Sverige undertecknat ett upprop där de kräver att Israel portas från Eurovision, som kan vara ett tecken på att allt fler nu motsätter sig den israeliska terrorn mot palestinierna.

Konflikten är inte ny, utan har pågått i decennier, och Hamas förkastliga attack mot israeliska mål var den senaste ursäkten för att trappa upp våldet. Israel skyller ifrån sig och säger att allt är Hamas fel, men det är deras eget förtryck som skapar oroligheterna, med annektering av bosättningar, diskrimineringar, ockupation, våld och terrorkampanjer mot det palestinska folket.
På många ställen runt om i världen höjs krav på bojkotter, och det anordnas demonstrationer och skrivs namnlistor om ett slut på våldsamheterna.

Ett av de områden som kan bli föremål för bojkott är det kulturella. Melodifestivalen Eurovision Song Contest (ESC) anordnas av EBU (European Broadcasting Union) sedan 1956 och ska vara en tävling fri från politiska och nationella budskap. För att få delta måste man vara medlem i EBU och följa deras regler, som i huvudsak reglerar saker kring musiken, artisterna och värdlandets förmåga att hålla eventet. Ett värdland kan avstå från att arrangera ifall det saknas ekonomiska möjligheter eller om säkerhetsläget inte är bra nog.
Endast vid två tillfällen har ett land uteslutits från att tävla eller arrangera. År 2021 uteslöts Belarus, dels på grund av att deras låt ansågs vara för politisk och dels för att deras produktionsbolag BTRC inte klarade kraven på yttrandefrihet och oberoende. 2023 års tävling skulle ha hållits av Ukraina, men på grund av kriget beslöt EBU att låta England ta över arrangemanget.
Dock framförs ingen kritik mot det ukrainska produktionsbolaget, utan man stöttar och främjar det även framöver.

Mot bakgrund av Israels behandling av det palestinska folket har det från flera håll kommit protester mot deras deltagande i, och arrangerande av, tävlingen.
Efter att Israel vann tävlingen 2018 hölls den i Tel Aviv året därpå och då uppmanade ett femtiotal artister i tidningen The Guardian till bojkott om inte tävlingen flyttades från Israel med argumentet att ”Tävlingen har alltid hyllat värden som vänskap, inkludering, tolerans och mångfald”, något som rimmar illa med Israels militärmakt och politik gentemot palestinierna.
Samtidigt uppmanade ett åttiotal hbtq-organisationer från tjugo länder till bojkottande av såväl ESC som Pride i Tel Aviv med förklaringen att regimen använde både tävlingen och Pride som ett sätt att rentvätta sina aktioner och sin politik mot det palestinska folket.

Nu höjs röster mot årets arrangemang av ESC i Malmö, både mot SVT som arrangörer och EBU som tillåter Israel att delta. En namnlista, påskriven av över 1 000 artister, har lämnats in till SVT med uppmaningen att diskvalificera Israel. SVT gömmer sig bakom EBU och skjuter över allt ansvar på dem och säger att det är de som beslutar vem som får delta. EBU å sin sida hävdar att de inte ser något kontroversiellt i beslutet.
Samtidigt har 1 400 artister i Finland uppmanat deras produktionsbolag YLE att bojkotta ESC om Israel välkomnas, och i Norge hörs samma krav från en rad artister. På Island pågår en hård debatt om deras deltagande om inte Israel utesluts. Nyligen beslutade EBU i en helomvändning att utesluta Ryssland på grund av deras invasion av Ukraina:
– EBU och styrelsen kommer fortsätta att hävda och försöka värna evenemanget som opolitiskt. Men det finns gränser, sa Sveriges Radios vd och styrelseledamot i EBU, Cilla Benkö, till SVT Nyheter den 25 februari 2022.

EBU och i förlängningen SVT uppvisar en graverande dubbelmoral om man utesluter Ryssland men inkluderar Israel. Att man har hejdat Ukraina med hänvisning till Rysslands invasion är en dimridå med tanke på att det ingalunda är en fri, demokratisk stat.
Så sent som 2022 tillkännagav president Zelenskyj att 12 oppositionspartier förbjuds så länge konflikten pågår. Israels ockupation av Palestina och de fortsatta krigsförbrytelserna, inte bara mot palestinierna utan även mot omkringliggande länder, är inte på något vis mindre allvarliga än händelserna i Ryssland och Ukraina.
En bojkott mot Israel är givetvis inte en lösning på problemen där, men den kan ihop med andra protester och embargon ge en tydlig fingervisning om att det som pågår inte är acceptabelt och förhoppningsvis bli grogrunden för en gräsrotsrörelse som kan göra verklig skillnad. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!