Taxiförarna: ”Vi har fått nog”

Över 60 taxibilar tågade genom Stockholm tillsammans med ett tjugotal gående demonstranter som ropade ”Vad vill vi ha? Rättvisa villkor!”.

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Den 10 januari genomförde taxiförare på apptaxibolagen Uber och Bolt en 24 timmar lång strejk genom att logga ut från sina appar. Strejken organiserades av Taxiunionen, en förening för gigarbetande taxiförare och egenföretagare som jobbar för apptaxibolag som Uber och Bolt. Föreningen har ställt krav på bättre villkor och högre löner och organiserade den första strejken för apptaxiförare i svensk historia i december förra året. 

Som Offensiv har skrivit om förut tar appbolagen en stor del av beloppet för varje resa vilket innebär att apptaxiförare behöver köra ungefär 80 procent fler resor än en vanlig taxiförare föratt få ut samma lön. Många jobbar sju dagar i veckan. Bland annat kräver Taxiunionen att bolagen höjer grundbeloppet för taxiresor från 179 kronor till 299 kronor, vilket kan jämföras med Taxi Kurir och Sverigetaxis grundbelopp på 375 kronor. De kräver också att servicekostnaden sänks från 20-25 procent till 15 procent samt att Uber och Bolt accepterar Taxiunionens valda representanter som samtalspartners och förhandlare. 
I samband med strejken arrangerade Taxiunionen en demonstration i Stockholm med stöd från GigWatch som jobbar med att granska gigföretag och stöttar gigarbetares kamp för rättvisa villkor och löner. Demonstrationståget bestod av över 60 taxibilar i en högljudd bilkaravan som långsamt körde från Ubers huvudkontor i Solna, längs med Sveavägen och ända fram till riksdagen.

Ett tjugotal demonstranter marscherade tillsammans med taxiförarna och delade ut flygblad, ropade talkörer som “Uber suger!” och “vad vill vi ha? rättvisa villkor!” och höll upp banderoller med budskap som “vi har fått nog” och att Uber och Bolts arbetsvillkor får en halv stjärna i betyg. I demonstrationståget gick också två danska aktivister samt ett antal medlemmar i Fridays For Future inklusive Greta Thunberg. 
Vid slutdestinationen på Mynttorget talade flera taxiförare om de långa arbetspassen och hur appbolagen nonchalerat deras krav. 

John van Dinther är en av Taxiunionens initiativtagare och är talesperson för föreningen tillsammans med Omid Sakhdari:
– Bolt och Uber tar inte hänsyn till problemen som vi taxiförare har uppmärksammat. Det handlar om ömsesidig respekt. De ser inte oss förare som värdiga förhandlingspartners. Vi kommer att protestera tills de har höjt priserna och lönerna. 

Jacob Lundberg från GigWatch:
– Vi på GigWatch stöttar Taxiunionen. Idag handlade det om att komplettera demonstrationen genom att samla folk och gå tillsammans med förarna. Kampanjen har fått respons då representanter från Taxiunionen bjöds in till ett möte samma dag som demonstrationen. Det är såklart långt kvar till att Uber och Bolt går med på villkoren, så demonstrationerna kommer definitivt att fortsätta. Det märks att företagen är rädda. Kampanjen visar att dessa taxiförare är inte robotar utan människor. 

Demonstrationen fick också stöd från de två danskarna Rasmus Emil Hjorth, Wolt-arbetare och fackligt aktiv i 3F samt Emil Samaras, aktiv i Rödgrön Ungdom:
– Vi är aktiva i kampen för giganställda i Danmark och ville komma och stödja arbetet här i Sverige. Det här var en viktig demonstration. Vi hoppas att kampen för bra villkor för taxiförarna fortsätter.

Mer info finns att läsa på Taxiunionen.nu och Gigwatch.se.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!