Teslastrejken Malmö: ”Strejkbryteri pågår”

”Stämningen är på topp, trots strejkbryteriet”, menar Roger Olsson, ordförande för IF Metall Sydvästra Skåne, som får medhåll av de övriga strejkvakterna (Foto: Anders Wemmert).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den 3 november utvidgades konflikten till en blockad på 17 allmänna bilverkstäder runt om i landet. Strejken utlystes sedan Tesla vägrat att teckna kollektivavtal med IF Metall för verkstadsarbetare. Offensiv fick en intervju med strejkvakterna utanför Malmöverkstaden.

Hur är stämningen?
– Den är på topp, svarar Roger Olsson, ordförande för IF Metall Sydvästra Skåne, som får medhåll av de andra strejkvakterna.
– Men det pågår strejkbryteri inne på verkstaden.

Strejkbryteri?
– Ja, alla de anställda verkstadsarbetarna strejkar, som är 6-7 stycken, men Tesla har transporterat hit danska och svenska strejkbrytare i taxi. Nu utför de det arbete som de strejkande skulle ha gjort. Det är ett tydligt exempel på strejkbryteri.

Vad händer nu?
– Strejken är inne i ett avgörande skede. Det pågår samtal mellan Tesla och IF Metall, dock inga riktiga förhandlingar. Om inget händer blir det sympatiåtgärder av Transport i hamnarna i Göteborg, Trelleborg, Malmö och Södertälje imorgon (tisdag den 7 november). Man kommer inte att hantera Teslabilar överhuvudtaget.
– Även vi inom IF Metall har förberett nästa steg om inget avtal blir klart. Exakt vad kan jag inte säga just nu. Vi kommer dock att utvidga konflikten. Tesla verkar tro att man kan applicera amerikanska arbetsregler i Sverige. De kommer dock inte att lyckas, avslutar Roger Olsson.

LÄS OCKSÅ:

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!