Timmisarnas verklighet

”Hemtjänsten har blivit stressigare under pandemin”, berättar Pili (Foto: Privat).

av RS Luleå // Artikel i Offensiv

Var femte arbetad timme i äldre- och funktionshinderomsorgen var år 2019 genomförd av timanställda. I vissa kommuner, som Boden, är mer än var tredje timanställd.

Pandemin avslöjade hur de otrygga arbetsvillkoren sannolikt har bidragit till smittspridning, något som bland annat coronakommissionen rapporterade. Samtidigt har pandemin ökat beroendet av tillfälligt anställda, när sjukfrånvaron skjutit i höjden.
I Luleå kommun minskade antalet tillvidareanställd personal inom Socialförvaltningen med 177 personer 2018-2020, medan arbetad tid utförd av timanställda ökade med 59 000 timmar.

– När pandemin bröt ut blev det svårt. Vi fick jobba hårt och många blev sjuka. Samtidigt innebar det ju att jag fick jobba mer och tjänade mer, berättar Pili Nzeyimana, som jobbar som timvikarie inom hemtjänsten i Luleå.
Kommunal har rapporterat om hur timanställda inte fått samma chans att sätta sig in i rutiner som med pandemin ändrats snabbt från vecka till vecka.
– Det var mycket på en gång, men jag tycker inte det var så svårt. All personal gjorde ju samma sak, så vi kunde lära av varandra. Det som däremot var jobbigt var när det kom olika besked hit och dit, till exempel om vilken smittförebyggande utrustning vi skulle använda, säger Pili Nzeyimana.
Tidsbegränsad anställning är både en klass- och könsfråga. Bland arbetarkvinnor har var fjärde en tidsbegränsad anställning, medan det bland manliga tjänstemän bara är var tionde. Timanställningar är den mest osäkra anställningsformen, där man inte vet hur mycket man får jobba och därmed inte heller sin inkomst.
– Under pandemin har det också blivit stressigare i hemtjänsten. Med alla coronaåtgärder är risken större att man kommer efter i schemat, säger Pili Nzeyimana.

Jonas Brännberg, ledamot i Socialnämnden i Luleå för Rättvisepartiet Socialisterna, säger:
– Rättvisepartiet Socialisterna kräver krafttag för att öka antalet trygga jobb. Dels borde vikarier erbjudas fast anställning för att höja bemanningen, dels borde kommunen införa en vikariepool med fast anställd personal som förutom att det ger trygga arbetsvillkor också ger tillgång till utbildningar, kurser och annat som förutom fler anställda är viktigt för att förbättra äldreomsorgen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!