T(v)eka inte – sätt ned foten mot regeringen

Ska regeringen fällas är det viktigt att det sker genom en massrörelse underifrån med sociala krav (Foto: Anna Tärnhuvud).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Drygt ett år innan valet är regeringens och januariavtalets ställning kraftigt försvagad. I Statistiska centralbyråns (SCB) partisympatiundersökning för maj 2021 har stödet till Socialdemokraterna minskat till 28,2 procent samtidigt som Miljöpartiet åter är under 4%-spärren. Men trots detta ämnar regeringen gå vidare med januariavtalets mest utmanande delar: försämringen av LAS, det historiska sveket med permanentande av den tillfälliga flyktinglagen samt genomföra förslag som innebär marknadshyra.

Inför hotet om marknadshyra får inte Vänsterpartiet på nytt vika ner sig, utan förmås att stå fast sitt löfte om att lägga en misstroendeförklaring om regeringen går vidare med förslagen om marknadshyra. Men samtidigt som V hotar med en misstroendeförklaring håller partiledaren Nooshi Dadgostar alla dörrar öppna till ett regeringssamarbete med Centern. Enligt en enkät av SVT var det dessutom bara tre av V:s 25 partidistrikt som sa klart nej till att regera med C.
Att Liberalerna lämnar januariavtalet nästa år och går med i det blåbruna blocket har uppenbarligen fått stora delar av V:s ledning att drömma om att få regera med inte bara S, utan även C.
”För att bygga upp ett trovärdigt rödgrönt alternativ inför valet 2022 behöver brända broar byggas upp. Det rimliga är att Socialdemokraterna redan nu klargör att försöken att utestänga Vänsterpartiet från inflytande var ett misstag som de inte kommer att göra om”, skrev den förre V-ledaren Jonas Sjöstedt i en krönika i Dagens Arena den 8 mars efter Liberalernas avhopp.

”Vänsterpartiet kommer inte att ha inflytande över den politiska inriktningen under den kommande mandatperioden”, slog januariavtalet fast. Trots detta la V ner sina röster och släppte fram en ny Löfven-regering på januariavtalets grund. Men det slätar Sjöstedt över och efterlyser att S redan före valet gör upp med både C och V om exempelvis energipolitiken för att ”avdramatisera samarbetet” och påbörja livet efter januariavtalet. 
På så sätt närs illusionen om att det bara är genom att bli ett samarbetsparti som V kan vinna politiska framgångar. Kamprörelser och bygget av socialistisk opposition underifrån ges i bästa fall en sekundär roll. 
Det kan inte uteslutas att Vänsterpartiet kommer med i nästa regering. De blåbrunas sammansvetsning skapar ett nytt politiskt landskap som, beroende på valutgången, kan ge utrymme för att både C och V blir med i en ny S-ledd regering. Om så skulle ske blir V ingen garant för vänsterpolitik, utan tvärtom: en gisslan och mer än tidigare direkt medansvariga för den kapitalistiska politik som kommer att föras. Det skulle vara ett svek mot kampen, antikapitalismen och alla de gräsrotsrörelser som V säger sig vilja ge röst åt.
Vem och vilka som bildar ny regering efter valet 2022 är dock en helt öppen fråga. Opinionsvindarna slår snabbt åt olika håll och ”skulle det vara val idag finns inga tydliga koalitioner som når en majoritet av rösterna” (SCB: partisympatiundersökning, maj 2021).

Nu mindre än någonsin är tid och plats för samarbetsinviter till S och flirt med C. Istället gäller maximalt fokus på att bygga motståndet mot marknadshyra och januariavtalets övriga attacker. Där krävs mycket mer; läs mer här. Ska regeringen fällas är det viktigt att det sker genom en massrörelse underifrån med sociala krav. 
På så sätt kan konkreta steg tas för att förena socialister och andra aktivister i en kämpande, antikapitalistisk vänsteropposition som får fröet till arbetarrörelsens socialistiska pånyttfödelse och en arbetarregering att gro.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!