Vårt svar: Kamp!

Protesten i Malmö den 3 juni.

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

För kampanjen Nej till marknadshyra var det självklart att, trots alla bestyr som hör till terminsslut, markera för utredare, regering, bostadsbolag och högeropposition att lägger ni fram det här dråpslaget mot landets hyresgäster – då svarar vi med kamp. Och den kampen kommer att trappas upp tills förslaget har hamnat där det hör hemma – i papperskorgen.

Vi genomförde ett 40-tal protester från Luleå i norr till Malmö i söder den 3-5 juni (se bildspelet längst ner). På flera ställen valde lokalgrupperna att gå samman i något färre men större protester, som i Göteborg där drygt 150 personer samlades på Gustav Adolfs torg. Talade gjorde bland annat Tony Haddou, riksdagsledamot för V. 
Alingsås utvecklade idén om tältaktion, och hade nu ett tält som var möblerat, dit man kunde gå in i och fika och prata om framtidens boende – som blir just tält om marknadshyror införs. I Luleå och Boden exemplifieras detta med tältsängar. Det är väldigt roligt att rörelsen har växt så i Malmö på sistone som nu har regelbundna möten och en egen Facebooksida. Blekinge, som protesterade i alla fem kommuner vid förra stora protestdagen den 18 april, var självklart ute även denna gång.
Grilla mot marknadshyra hade en mycket välbesökt och gripande eftermiddag vid Husbygård, som startade med en tyst minut för veckans offer för dödskjutningar och fortsatte med många starka vittnesmål om trångboddhet, men även om hyreskamp. Picknickar var även temat på Södermalm, med mycket skön musik i Rosenlundsparken, och för Linje 18 i Södra Stockholm som hade både samba och tal från alla lokalgrupper i Fagerlidsparken i Hökarängen.

En viktig framgång för kampanjen förra veckan var de två debattartiklarna som vi fick publicerade den 4 juni. Alla större organisationer i kampanjen (som nu har stöd av 85 organisationer) ställde upp. I Aftonbladet publicerade vi med ett 30-tal från hyresgästsidan i kampanjen och i Dagens Arena publicerade vi med ett 40-tal politiska företrädare. 
Bland de som har tillkommit är bland annat Vänsterpartiets ordförande i fem kommuner i Västernorrland samt tio politiker från Feministiskt Initiativ, däribland båda partiledarna, gruppledaren i Stockholms kommunfullmäktige och en ordförande i Malmö. 
Det främsta mediagenombrottet fick kampanjen när Offensivs redaktör Per Olsson inne på Morgan Johanssons hycklande presskonferens om utredningen tog till orda och i direktsändning med all Sveriges media på tråden gjorde reklam för Nej till marknadshyra och ställde Morgan Johansson mot väggen. 

Det var mycket nöjsamt att efter över ett års restriktioner få vara tillbaka på Sergels torg. Vi hade sett till att ordna demonstrationer samma dag som utredningen skulle göras offentlig, trots att Justitedepartementet höll inne med detta in i det längsta. Men det blev den 4 juni. 
Vi hade fått ett polistillstånd att samlas 100 personer. Det gjorde att vi inte kunde annonsera om demonstrationen offentligt, då skulle det bli för stort. Men vi hade tät kommunikation med alla lokalgrupper som fick i uppdrag att skicka 2-3 representanter. Med den publik som demonstrationen drog till sig blev vi stundom kanske uppemot 200, men alla höll väldigt stort avstånd. 
Banderollerna lyste i färgprakt. Lokalgrupperna hade slutit upp och fyllde talarlistan med hela 14 talare (bara några nämns nedan) som alla gav kraftfulla analyser och kampanda. Maria Schön var en rolig och inspirerande konferencier. Det var ju väldigt otippat att Stefan Löfven hade slutit upp; han sågade sönder hus och vi hade ett sjå att hålla koll på honom. Olof Buckard lät sin sylvassa satir återigen ljuda över torget. Och det hela slutade med underbar samba med Feministas Acidas.
Yngve Sundblad från Hyresgästföreningen Södermalm poängterade att utredningen är ännu sämre än befarat, då till exempel hyran kan marknadshöjas mellan varje hyresgäst. Ebba Elena Karlström, distriktsordförande för V, gjorde klart att läggs förslaget fram, då fäller V regeringen. ”Vi hyresgäster ska inte vara rädda för marknadshyror, det är ni i regeringen som ska vara rädda för vänstern och arbetarklassen”. 
Inger Wallersted från Solna berättade om sin hyresvärd Solporten som renovräker med chockhöjd hyra på 60-70 procent och visar inget intresse att nuvarande hyresgäster ska kunna bo kvar. Petri Myllykoski från Rättvisepartiet Socialisterna och Linje 18 avslutade med visionen om en social bostadspolitik, ett nytt miljonprogram och ett socialistiskt samhälle. ”Vi behöver vara 10,000 vid riksdagens öppnande för det är vi som måste kämpa. Ingen kommer göra det åt oss”.

Kampanjen Nej till marknadshyra är inte ute efter symboliska protester, utan efter att stoppa marknadshyra i nyproduktion.

Nästa steg i kampanjen är att vi samlas den 14 juni för ett nytt stormöte för hela landet (anmäl ditt intresse genom att mejla nejtillmarknadshyra@gmail.com – om du inte redan får mejl från kampanjen). 
Där behöver vi besluta om Folkets remiss – vårt remissvar på utredningen, som måste få mycket bred spridning. Samt förbereda oss på nästa utredning som kommer den sista juni – en annan variant på marknadshyra, lägesfaktorns genomslag i hela beståndet. 
Vi behöver nu sätta mycket hårdare press på Hyresgästföreningen. Risken är uppenbar att de gör som LO gjorde med LAS-frågan. Påstår att de fått igenom några förbättringar och ger vika. När vi säger att hyresgästerna måste demonstrera i 10,000-tals vid riksdagens öppnande, inspirerade av exempelvis kampen i Berlin omfattar det även Hyresgästföreningen som behöver ställa om från sina digitala aktioner och ta till gatorna. 
Samma med Vänsterpartiet. De måste ställa om sin kampanjbudget på riksnivå för att protesterna vid riksdagens öppnande den 14 september ska bli så stora som det krävs. Kampanjen Nej till marknadshyra är inte ute efter sym­bo­lis­ka protester, utan efter att stoppa marknadshyra i nyproduktion.

Vår appell går ut till alla fackföreningar, pensionärsorganisationer, feminister, antirasister, klimatkämpar, sociala projekt i förorterna – alla måste gå samman i massprotesterna vid riksdagens öppnande. Det är viktigt att marknadshyror stoppas just genom kamp och inte bara genom ett misstroendevotum – för att minska risken att de strax kommer tillbaka genom en ny, borgerlig regering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!