USA: Starbucksanställda organiserar sig

RS sympatisörer i USA, Socialist Alternative, stödjer Starbucksanställdas kamp för facklig organisering (Foto: Socialist Alternative).

av Greyson Van Arsdale, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Med över 30 arbetsplatser som kämpar för att organisera sig fackligt i hela landet är Starbuckskaféerna i Buffalo, New York, inte längre ett undantag, utan gnistan som tände en växande låga.

Med stöd av Starbucksanställda från Buffalo, som har vunnit rätten att organisera sig och nu kämpar för sitt första avtal, kämpar anställda på andra Starbuckskaféer för att organisera sig fackligt.
Den 25 januari reste de till Seattle, där Starbucks har sitt huvudkontor, för att ge stöd till Starbucks­anställda som kämpar för att organisera sig fackligt på företagets hemmaplan.
Tidigt under dagen samlades arbetarna tillsammans med Kshama Sawant, ledamot i Seattles stadsfullmäktige och medlem i Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer i USA), framför Starbucks huvudkontor för att kräva ett stopp på företagets ständiga försök att stoppa arbetsplatserna från att rösta om facklig organisering.
– När jag började på det här företaget sa de till mig att ett av deras huvuduppdrag var att ”utmana status quo”, och jag vill säga såhär… Vi utmanar status quo. Och det skrämmer skiten ur dem, sade Gianna Reeve, en av de drivande i kampanjen för att organisera Starbucksanställda i Buffalo.

Vid presskonferensen sa Kshama Sawant att hon skulle ge 10,000 dollar från sin kamp- och solidaritetsfond till det nybildade Starbucksfacket för att hjälpa till med organiseringsarbetet (hon tar inte ut mer än motsvarande en genomsnittlig arbetarlön, allt därutöver skänker hon till kamp- och solidaritetsfonden).
Kshama Sawant representerar Seattles distrikt 3, där den tidigare Starbuckschefen Howard Schultz bor. Enligt Forbes har Horward Schultz en förmögenhet på 4,4 miljarder dollar, pengar som kommer direkt från Starbucksarbetarnas arbete.
På kvällen samma dag samlades ett hundratal personer, bland dem förtroendevalda för lokala fackföreningar för offentliganställda, lärarassistenter och bokhandelsanställda, för att ge stöd till Starbucks Workers United och dess medlemmar.
– Vi är stolta över Starbucksarbetarna i Seattle och i Eugene, Oregon som har lämnat en namnlista med krav på att det ordnas en omröstning om facklig organisering. Vi vill låta er veta att PROTEC17-medlemmar ger fullt stöd till ert krav på att vinna fackligt erkännande och ett bra avtal, sa Gretchen Waschke från PROTEC17 som representerar över 9,000 anställda inom den offentliga sektorn i hela nordvästra USA.

När Kshama Sawant intog scenen konstaterade hon att Starbucksarbetarna har satt ett exempel som manar till efterföljd:
– Starbucks är ett globalt storföretag som förra året drog in totalt 29 miljarder dollar i intäkter. Om arbetarna lyckas bygga upp en fackförening och även vinna ett rättvist avtal kommer det vara en jordbävning.
– Det är avgörande att vi drar lärdom av historien om facklig organisering. Som historien visar, och som Starbucksarbetarna visar nu, kommer makt vid förhandlingsbordet från makt utanför förhandlingsbordet.
Starbucksarbetarnas kamp för att organisera sig är en del i en bredare rörelse för facklig organisering, särskilt inom tjänstesektorn. Arbetare på 15 kaféer i Boston fick nyligen fackligt erkännande, och fler kan stå på tur.

Sam White, som arbetar på ett nyligen fackligt organiserat kafé i Boston och som är avtalsansvarig på arbetsplatsen, säger att:
– Det är upp till oss, baristor, diskare och andra anställda, att organisera oss och slå tillbaka och resa krav på förbättringar; vi ska kunna leva på vår lön och inte behöva hoppas på dricks. Vi behöver en lön som går att leva på före dricks, en jämlik sjuk- och hälsovård som är tillgänglig för alla samt demokratiskt beslutsfattande på jobbet, inklusive skyddsåtgärder mot covid-19.

Det finns 9,000 Starbucks i USA och det kommer att bli en utmaning att fackligt organisera ens en bråkdel av dem, men den snabbhet med vilken nya butiker ansöker om få genomföra omröstningar och facklig organisering visar att de anställda är trötta på sina nuvarande villkor och är redo för utmaningen.
Med skyltar med texten ”Återuppbygg en kämpande fackrörelse! Organisera Starbucksanställda!” i handen visar arbetarna att deras kamp är en del av något mycket större.
– Kampen för facklig organisering på Starbucks i stad efter stad är det viktigaste som händer i landet just nu, säger Socialist Alternatives organisatör Elan Axelbank och fortsätter:
– När arbetare på en arbetsplats reser sig i motstånd får det andra att göra detsamma. Och det är när vi kämpar som villkoren på arbetsplatserna kan förändras. För tio år sedan krävde anställda på snabbmatskedjorna 15 dollar i timmen i minimilön och gick ut i strid för att bilda en fackförening. På många ställen fick vi 15 dollar, och nu är vi tillbaka till striden för facklig organisering.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!