Vaccinskandal i Norrbotten: ”Vi kräver en offentlig ursäkt”

Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten (Foto: Pressbild).

av Jonas Brännberg // Artikel i Offensiv

Efter att diverse chefer har avslöjats med att gå före i vaccinationskön lyfte media i Norrbotten upp att även vårdpersonal i region Norrbotten vaccinerats i strid med gällande prioriteringsordning. Region Norrbotten gick i ett pressmeddelande ut och anklagade personal för att ha vaccinerat sig ”trots att deras chef sagt nej”. 

Men enligt både skyddsombud och annan personal har dock personalen erbjudits vaccin och tackat ja – för att sedan i efterhand få skulden. Verksamhetschefen ska även fått ok från högre upp i organisationen. Det är cirka 30 anställda på den speciella corona-IVA-avdelningen i Piteå som har vaccinerats. 
– Fusk är det värsta vi vet och därför gör det så fruktansvärt ont att vår egen arbetsgivare hänger ut en hel klinik. En klinik som kämpar varje dag med att rädda liv, säger skyddsombudet Patrik Flodström till Piteå-tidningen den 12 februari.
– Personalen har erbjudits det här och tackat ja, nu får de skit för det, säger Camilla Eriksson Sundberg, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten till NSD den 15 februari.

När media har krävt att ta del av utredningen om händelsen visar det sig att det inte finns någon utredning. Utifrån detta är det uppenbart att någon chef valt att lägga skulden på personalen för att skydda sig själv, något som sedan blivit hela regionens hållning. De anställda kräver nu en offentlig ursäkt och att pressmeddelandet tas bort från regionens hemsida. De högsta cheferna och regionrådet Kenneth Backgård vägrar dock att uttala sig, nu när bluffen att lägga skulden på personalen har avslöjats. 
Rättvisepartiet Socialisterna anser att en snabbutredning borde tillsättas, där representanter för både de anställda på kliniken och deras fackliga representanter medverkar. Vårdpersonal och fack bör också vara med och planera hur vaccineringen ska gå till, för att vaccineringen ska bli smidig, nå ut till de prioriterade grupperna och inga vaccin gå förlorade.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!