Vårdkrisens Jämtland/Härjedalen: lskan växer mot regionledningen

Region Jämtland/Härjedalen fick efter valet 2018 en blågrön ledning (C, KD, L, M och MP) som började med att höja skatten med 50 öre. Och så genomförde man nedskärningar och försämrade sjuksköterskornas arbetsvillkor.

”Sjuksköterskorna på sjukhuset flyr och konsekvenserna i vården blir allt tydligare för varje vecka som går. Sommaren 2020 är ett nytt lågvattenmärke när det gäller förutsättningar för god och patientsäker vård”, skrev nyligen 21 läkare på Östersunds sjukhus i en debattartikel.

SIGBRITT HERBERT

I våras gick sjuksköterskorna vid kirurgen ut och protesterade mot förändringar i arbetstidsavtalet som innebar längre arbetstid och försämrat OB-tillägg, det vill säga längre arbetstid för mindre lön. 

Flera sjuksköterskor och undersköterskor, över 35 hittills i år, har slutat på kirurgen. 

Det är de mest erfarna sköterskorna som slutat. Kvar blir då nyutexade sköterskor som behöver handledning, något de inte kan få i dagsläget.

Den 10 augusti publicerade regionens tidningar (LT och ÖP) en debattartikel av 21 läkare vid kirurgen. De uttryckte sin oro över att så många erfarna sköterskor slutat och att de som är kvar får jobba mycket hårdare. 

I Jämtlandsnytt den 14 augusti beskrev flera sköterskor situationen. Det har exempelvis hänt att patienter blivit bortglömda, att man under en dag inte hunnit ta tempen på patienter med hög feber, och en patient fick i flera dagar luft i stället för syrgas. 

Sjukköterskor hinner inte äta eller knappt gå på toaletten. Sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist kommenterar i Jämtlandsnytt den 14 augusti: ”Det låter inte bra. Så här kan vi inte ha det.”

Ordföranden i hälso- och sjukvårdsnämnden Tom Silverklo (C) svarar att de måste få ordning på ekonomin. Regionens ekonomi har varit ett sorgebarn i flera år oberoende av politisk majoritet. 

”Om vi inte får ordning på Regionens ekonomi tappar länet möjlighet att ha ett fullskaligt sjukhus”, säger han i LT 12 augusti. Han fortsätter: ”Ska vi klara det behöver vi gå igenom det stålbad vi nu är uppe i.” I en debattartikel två dagar senare skryter han med att politikerna fryst sina arvoden fram till nästa val. 

Regionen upptar 12 procent av Sveriges yta men har bara 1,5 procent av befolkningen. Av regionens ca 130 000 invånare är drygt en fjärdedel över 65 år. Medelinkomsten ligger lägre än för riket som helhet. Avstånden är stora. Från Ankarvattnet längst i nordväst är det 31 mil till Östersund. Lillhärdal i södra Härjedalen har 21 mil. Det är alltså en region med stora geografiska och demografiska problem. 

Nu krävs ett riksomfattande vårduppror. Nedskärningar, privatiseringar eller konkurrensutsättningar, måste få ett slut! Dags att rusta upp sjukvården, inte bara i Jämtland/Härjedalen utan i hela landet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!