Världen allt farligare: Svaret är global socialism

(Foto: Natalia Medina)
Läs mer: Världen allt farligare: Svaret är global socialism

Artikel i Offensiv

De närmaste åren kommer att bli farliga för vår värld. Krig och konflikter på många håll, växande spänningar och större satsningar på militären skapar en riskabel situation framöver, skriver brittiska International Institute for Strategic Studies (IISS) i sin senaste rapport om världsläget. Enligt IISS har säkerhetsläget i världen stadigt försämrats under de senaste tolv månaderna och världens militärutgifter ökar i årstakt med 9 procent.

”Ukrainakriget, i kombination med de ökande spänningarna mellan Kina och västländerna, har varit den militära kapprustningen främsta drivkraft”, konstaterar rapporten och tillägger: ”Även kärnvapen är i högsta grad tillbaka på dagordningen. Kina bygger nya silos med plats för kärnvapen, samtidigt som USA moderniserar stridsspetsar och bärarsystem.”

Kapitalismens kriser och de imperialistiska maktstriderna har gjort världen till en farligare plats.

”År 2023 blev ett mörkt år sett till pågående krig och konflikter runtom i världen – det högsta antalet sedan mätningarna påbörjades” (Dagens Nyheter den 6 januari i år). Tyvärr finns det inget som tyder på att 2024 blir ett mer fredligt år, utan risken är stor för såväl eskalering av pågående krig som nya väpnade konflikter som en följd av intensifierade imperialistiska maktstrider.

I exempelvis både Sydkinesiska sjön och Röda havet ökar de geopolitiska spänningarna. Samtidigt hotar den etiopiska regimens strävan att få en hamn vid Röda havet via en uppgörelse med utbrytarrepubliken Somaliland att leda till ett krig mellan Etiopien och Somalia samt respektive allierade.

I veckan går Ukrainakriget in på sitt tredje år. Den ryska imperialismens invasion av Ukraina förändrade världen och i kriget är alla imperialistiska stormakter, direkt eller indirekt, indragna. Medan den kinesiska imperialismen backar upp Putinregimen och har fungerat som en livlina för den ryska imperialismen skickar Väst vapen och ekonomiskt stöd till den ukrainska regeringen för att det är i ”vårt strategiska intresse”, som den amerikanska tankesmedjan Council of Foreign Relations uttryckte det den 9 februari.

Med hjälp av Ukrainakriget kunde USA-imperialismen samla övriga Väststater i ett block och tillfälligtvis stärka sin ställning på världsarenan. Men Bidenadministrationens stöd till Netanyahus krig mot Gaza har resulterat i det omvända: USA-imperialismens ställning har försvagats, vilket den kinesiska imperialismen har försökt utnyttja för att stärka det block som man leder, särskilt i det som kallas den globala södern.

Det är två krisande block, varav det ekonomiskt och militärt starkaste snart kanske leds av Trump, som slåss om makt, marknader och prestige på världsarenan. De geopolitiska spänningar som detta orsakar skapar en brutalare värld där frågan om krig och fred står i fokus, samtidigt som allt fler trösklar för klimatet passeras.

De globala protesterna mot Gazakriget ger dock en bild av det motstånd som den farliga världsutvecklingen föder. Sannolikt är det också bara en tidsfråga innan dagens militära upprustning och imperialistiska maktstrider ger upphov till nya fredsrörelser samt en ny global våg av antiimperialism. Därför är det så viktigt att protesterna mot Gazakriget fortsätter och att Natomotståndet upprätthålls. Det är genom dagens motstånd som fröet till större kamprörelser mot militarism och krig gror.

Kampen för fred är en kamp mot kapitalismen som regerar med förtryck och våld och vars kriser leder världen mot nya katastrofer och krig. Kampen för fred är därför en kamp för socialism.

En global socialistisk revolution är nödvändig för att möjliggöra alla folks befrielse och en värld i fred. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!