Växande serbisk antigruvkamp – tiotusentals protesterar

Tiotusentals på gatorna lyckades stoppa gruvplanerna. Men striden är inte över än (Foto: CC).

av Offensiv

På ena sidan står världens näst största gruvbolag som vill satsa miljarder på att öppna en stor litiumgruva och som har politiskt stöd för planerna. På andra sidan står lokalbefolkning och miljöorganisationer. Det låter som en strid som bara kan sluta på ett sätt, men den här gången blev utgången inte den förväntade.

Jadardalen är ett område dominerat av jordbruk i det nordvästra hörnet av Serbien. Men här finns också en speciell mineral som fått namnet jadarit. Gruvbolaget Rio Tinto upptäckte fyndigheten i början av 2000-talet, men det är på senare år den har blivit intressant. För här finns stora mängder litium, ett ämne som behövs i stora mängder för elbilarnas batterier.
Bolaget hade fått klartecken för planerna från serbiska myndigheter och avsatt 2,4 miljarder dollar för att starta gruvprojektet. Men så räknade bolaget också med att detta skulle bli en av världens största litiumgruvor. Som ofta i samband med etablering av nya gruvor utlovade bolaget också nya jobb. Ungefär 1,000 personer skulle behövas för att hålla igång verksamheten.

Det man inte hade räknat med var motståndet från lokalbefolkningen.

Det man inte hade räknat med var motståndet från lokalbefolkningen. Oro för riskerna för jordbruket och vattentillgångarna i området har lett till ett starkt lokalt motstånd. Bland annat behövs det mellan 200,000 och 600,000 kubikmeter vatten per år för att hålla igång gruvan. Mer och mer har motståndet mot gruvan blivit en angelägenhet för människor i hela Serbien.
– Hela Jadarprojektet är bara ett sätt för ett multinationellt bolag att med hjälp av vår stat tjäna pengar och orsaka skador för människor i Serbien, sa Slavisa Miletic, en aktivist som bor i närheten av den planerade gruvan till sajten mining.com.
Under december förra året spred sig protesterna mot gruvan över hela Serbien. Tiotusentals demonstrerade i en rad städer. Bolaget svarade med att meddela att man satt planerna på gruvan i vänteläge. Men protesterna fortsatte och i slutet av januari meddelade den serbiska regeringen att man dragit tillbaka tillstånden för projektet. Beslutet drevs fram av att regeringen ledd av Serbiens progressiva parti såg att de förlorade stöd i opinionsmätningarna.
Men reträtten var motvillig. Zorana Mihajlovic, Serbiens gruv- och energiminister attackerade motståndarna mot gruvan och sa att ”de inte bryr sig om människors liv eller den industriella utvecklingen”.

Striden om gruvan är långt ifrån över. Rio Tinto kommer inte att släppa ett projekt där man redan har plöjt ner stora belopp och ser möjligheter till mycket stora vinster. Det är tydligt att den serbiska regeringen egentligen är för projektet. Men att protesterna fått bolaget och regeringen att backa är en stor framgång för miljörörelsen i Serbien och hela Europa.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!