”Vi måste sätta ned foten när ingen lyssnar”

Av Jonas Brännberg

På tisdagseftermiddagen fortsätter strejken och trots MTR:s stämningar av lokförararna är stämningen på topp. Offensiv har pratat med lokföraren Matti Saukkkoriipi.

Hur är känslan?

– Det är första gången jag strejkar men det känns som det är för väldigt viktiga saker, säkerhet och rimlig arbetsbelastning. Vi måste sätta ned foten när ingen lyssnar. Sen känns det bra i punkhjärtat!

Hur har responsen varit från andra resenärer?

– Absolut över förväntan. Jag har inte hört en enda negativ kommentar. Folk säger ”Jag stöttar, har skänkt pengar till strejkkassan. Strejken ställer till det för mig personligen men det är det värt – kämpa på!”. Sånt värmer verkligen.

Vad säger du om responsen från politiker som Anton Fendert?

– Det är väl väntat, vad ska de annars säga? De använder resenärerna som slagträ trots att de inte delar hans åsikt. Jag är dock mer intresserad av vad Jens Sjöström från Socialdemokraterna säger. Det är han som värvat röster på att lova att försvara tågvärdarna och sen svikit.

Är ni beredd att strejka för era krav i avtalsrörelsen som är snart?

– Sekoförbundet har inte riktigt våra krav. De säger nej till ensamarbete men kräver inte tågvärd med säkerhetstjänst i hytt. Då kan det ändå bli så att vi förare får hela ansvaret, högre arbetsbelastning, blir tröttare, vilket i sig är en säkerhetsrisk.

– Men absolut är jag beredd att strejka, och jag tror väldigt många andra också. För min egen del hade jag kunnat strejka längre, vi kanske måste strejka obegränsat för att vinna? De kan ju inte sparka alla förare, när dessutom är stor brist på förare.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!