Vräkning stoppas efter protester

Britt-Marie Björklund (t.v), hyresgästaktivist och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna tillsammans med grannar som kämpade mot vräkningen. Foto: Pamela Möller-Ajani

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

Hyresvärden ville vräka barnen efter mammans död. Men protesterna hade effekt. Offensiv fanns med när beslutet fattades.

– Jag och min syster är så otroligt lättade och tacksamma, vi förstår att detta aldrig hade varit möjligt utan er hjälp, säger Elias Mohamed Omar, till Offensiv efter mötet med företaget Fortinova Fastigheter.

Pamela Möller-Ajani

Det är en grå och regnig höstdag, jag möter upp Elias tillsammans med Pamela Möller-Ajani och Britt-Marie Björklund, som båda engagerat sig för syskonen sedan i juni. Elias är spänd och nervös, en överhängande känsla han haft sedan moderns död. Han har inte riktigt fått möjlighet att sörja för oro över sin egen och systerns framtid.

Elias Mohamed Omar, 26 år, och hans syster Dahabo-Keyf, 20 år, bodde med sin ensamstående mamma i lägenheten i Göteborgsförorten Bergsjön. Familjen har bott i lägenheten i över 20 år.
I våras reste mamma Khadisa Mohamed Alikar till England för att besöka familj, det var sista gången som syskonen träffade sin mor. Hon smittades och avled av covid-19.
I samband med mammans död förlorade Dahabo-Keyf jobbet i spåren av covid-19. Därefter kom nästa kalldusch med ett brev på posten, syskonen vräks från lägenheten, kontraktet står på mamma.
Syskonen fick fram till sista augusti på sig att flytta ut. Orsak: Hyresgäst avliden.
Syskonen fick kontakt med Pamela Möller-Ajani och Britt-Marie Björklund, båda medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiva inom såväl 18 aprilkommittén och förtroendevalda i Hyresgästföreningen.

Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, 18 aprilkommittén och grannar protesterade och vann

På Britt-Maries initiativ samlades grannar och vänner till syskonen i en protest utanför det privata bolaget Amlövs Fastigheter och reste krav på att syskonen ska få bo kvar och överta kontraktet.
Företaget beslutar under pressen att förlänga uppsägningen till senare i höst, senast sista november ska de flytta, men de backar inte från uppsägningen.

– Den privata hyresvärden Amlövs Fastigheter var beslutsamma att ställa syskonen på gatan mitt i pandemin, säger Britt-Marie.

I England begravs mamman utan att syskonen har möjlighet att delta med anledning av restriktioner med covid-19.
Elias fortsätter jobba för att försörja sig själv och lillasyster. Samtidigt fortsätter Pamela, Britt-Marie och andra att engagera sig för syskonen.Media kontaktas, press sätts på bolaget och grannar demonstrerar.

– Enligt hyreslagen så ska dödsboet ges möjlighet att ta över lägenheten. I detta fall är dödsboet de två vuxna barnen, sa Pamela Möller-Ajani till Göteborgs Posten.

Samtidigt som Amlövs Fastigheter beslutar om vräkning av syskonen med hänvisning till att Dahabo-Keyf nu är arbetslös och Elias har en betalningsanmärkning från en parkeringsbot 2019, vilket sedan länge är betald, så säljer de fastigheterna till privata Fortinova Fastigheter.
Till Göteborgs-Posten skjuter företagets VD Oscar Amlöv ifrån sig ansvaret:

– Man kan naturligtvis ta det till hyresnämnden och få det prövat, men det kommer vi inte vara inblandade i för det kommer en ny hyresvärd och jag får hänvisa till dem.

Medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, 18 aprilkommittén och grannar fortsätter engagera sig.
Pressen riktas nu mot den nya privata ägaren som uppvaktas och media kontaktas. Den 1 september övertar Fortinova Fastigheter beståndet.
Elias får ett möte med de nya ägarna, den 16 september, när Offensiv möter upp honom, utanför det tillfälliga kontoret har företaget ett tält uppsatt för att möta sina nya hyresgäster.
I en oinredd källarlokal sätter vi oss ned med de nya fastighetsägarna.

Förvaltningschefen Ann Marie Derengowski som representerar Fortinova Fastigheter berättar att de har tydliga regler, med krav på fast inkomst och inga betalningsanmärkningar. Elias tittar nervöst ner i bordet. Ann Marie fortsätter:

– Men i detta fall har vi inget intresse av att sätta någon på gatan, vi har förstått att det finns speciella omständigheter. Media och andra har kontaktat oss och vi känner att vi har god insyn i vad som skett, ni ska tillsammans få överta kontraktet, du och din syster.

Syskonen får löfte om att få överta kontraktet från sin avlidna mor, lägenheten ska först besiktas.
Bostadspolitisk kamp och uppmärksamhet har på nytt hindrat en vräkning i Göteborg.

– Det är viktigt att vi står upp för varandra, ingen ska lämnas ensam, speciellt i en så utsatt situation, säger Pamela Möller-Ajani.

– Hade det inte varit för våra protester hade Elias och Dahabo-Keyf nu letat nytt boende, jag är så glad för deras skull, säger Britt-Marie.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!