15,1 miljarder kronor per dag i subventioner till fossila bränslebolag

G20-ländernas enorma fossila subventioner visar: kapitalismen måste skrotas (Foto: Tony Webster / Flickr CC).

av Robert Bielecki // Artikel i Offensiv

En accelererande klimatkris till trots fortsätter staten och kapitalet med sin ”business as usual”.

Enligt uppgifter från OECD och Internationella energiorganet, IEA, subventionerade G20-länderna kol, olja och gas till ett värde på 5,560 miljarder kronor 2019. Det är 15,1 miljarder per dag eller 10,5 miljoner i minuten.
Det är förvisso en liten minskning från 2015 års summor på 6,172 miljarder kronor, men ändå oerhört långt ifrån att uppnå några som helst klimatmål. År 2009 lovade G20-länderna att ”fasa ut onödiga subventioner” till fossila verksamheter. Så har inte skett.

Svenska staten är inte bättre. Enligt Naturskyddsföreningen lägger regeringen i årets budget 30 miljarder kronor på vad de kallar klimatskadliga subventioner – 82 miljoner om dagen, eller 57,000 kronor i minuten. Det handlar om undantag för energi- och koldioxidskatt för fossila bränslen. Detta är dubbelt så mycket än vad som satsas på klimatfrämjande subventioner.
Hela systemet måste skrotas. Rädda klimatet – global kamp för socialism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!