25 nov: Stoppa det dödliga våldet mot kvinnor!

Uppåt hundra personer slöt upp för att lyssna på tal och visa sin solidaritet (Foto: Natalia Medina).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Lördagen den 25 november, på internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor, hölls en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm. Arrangörerna var Kommittén för 25 November, ett nätverk bestående av ett antal organisationer inklusive Kurdiska Kvinnorådet Amara, Kvinnoförbundet Sara, Feminister för Jina, Kejar, Bramsh – Baluchiska kvinnors röst, Unga Socialister, Rättvisepartiet Socialisterna med flera.

Ett hundratal personer samlades i protest mot våldet och mordet på kvinnor, och i solidaritet med den internationella kvinnokampen. I synnerhet uppmärksammades protesterna i Iran, där unga kvinnor varit i framkanten av upproren mot den förtryckande, islamistiska regimen.
Katja Raetz från Rättvisepartiet Socialisterna talade om protesterna i Iran som tydligt har visat att det sexistiska förtrycket och våldet mot kvinnor hänger ihop med det kapitalistiska systemet. Hon talade också om backlashen mot metoo 5 år efter uppropet, om kvinnojourer som går på knäna, om den internationella kampen för rätten till abort och behovet av organiserad och gemensam kamp i en enad socialistisk feministisk rörelse.
Boel Bernmark från Unga Socialister drog en parallell till den 19 november, Trans Day of Remembrance, och uppmärksammade att transkvinnor är överrepresenterade bland offer för sexuellt och dödligt våld.

Samtidigt med denna hölls demonstrationer på flera ställen världen över. RS systerpartier i ISA (International Socialist Alternative) arrangerade bland annat demonstrationer och stormöten i Österrike, Tyskland, Belgien, Storbritannien, Irland och Sydafrika.

Se bilder från manifestationen här.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!