8 mars rapporter världen runt!

8 mars 2023 visar att den globala vågen av kvinnokamp håller i sig och sprider sig. På många platser i världen manifesterades den internationella solidariteten genom huvudparollen “Kvinna, liv, frihet” – till stöd för kvinnors, ungdomars och arbetares kamp i Iran, tillsammans med viktiga lokala kampparoller. Här följer rapporter från världen och Sverige.

Av Elin Gauffin

LULEÅ (Anton Lindbeck rapporterar)

Det måste ses som en mindre seger för kvinnokampen att ca 100-talet Luleåbor inte bara trotsade vinterkylan, utan även de kalla högervindar som ständigt blåser för att demonstrera på den internationella kvinnodagen. 

Det var Luleå 8 mars-kommitté ( som består av bl.a Ung Vänster, Unga Socialister, Rättvisepartiet Socialisterna, Gömda Kvinnor och Amnesty) som anordnade demonstrationen, vars huvudparoll var ”Kvinnor och barns rätt att leva fria från våld”, följt av t ex ”Lex Tintin nu – stopp tvångsumgänge”, ”Enade mot sexism, rasism och hbtq+fobi” och ”#JagVetVadEnSnippaÄr”.

Demonstrationen började vid Gula Paviljongen där tal hölls av representanter för Ung Vänster, Gömda Kvinnor och studenter från Iran och Afghanistan. Boris Brännberg, från Unga Socialister, talade om vikten av att organisera ett motstånd. Liv Shange Mojo från Rättvisepartiet Socialisterna talade om hur förtryck hänger ihop – från porrindustrin till H&M:s hyvlingar av anställningar.

Efter talen så marscherade vi iväg längs storgatan med slagord som ”Vet du ej vad snippa är? Ut ur rätten, läs och lär!”. Efter demonstrationen så samlades man i värmen på IOGT:s lokaler för mat, fika och musik och för att diskutera hur man ska ta kvinnokampen vidare.

Rättvisepartiet Socialisterna håller ett öppet möte på tisdag 14 mars 18:30 om varför vi behöver just en Socialistisk feminism. Adressen är Västra Brogatan 14B.

STOCKHOLM

Rättvisepartiet Socialisterna och SHORA samlade 70 deltagare på vår manifestation, trots snöovädret. Mehrnosh Shafiee från SHORA talade om den senaste tidens oroande nyheter att skolflickor runt om i Iran förgiftas av gas, men också om hur kampen tagit ny fart de senaste veckorna. Denna vecka samlar lärarna till samordnade protester igen, bland annat en generalstrejk i staden Rashid i norra Iran. 

Bland övriga talare fanns Boel Bernmark från Unga Socialister som talade om ungas rättsliga utsatthet i och med snippa-domen men också utvisningen av 12-åriga Duaa, Natalia Medina från Rättvisepartiet Socialisterna som tog upp om att de skenande matpriserna måste regleras och Eva Fee (Nej till Marknadshyra) som talade om hyreskampen. Camelia är en modig tjej som berättade för demonstrationen om hur det är att vara utsatt för hedersförtryck, att t.ex inte få studera det man vill.

Efter manifestationen slöt vi upp i en demonstration på 1000 personer arrangerade av Sveriges Kvinnoorganisationer och Stockholms 8 mars-kommitté. Talarlistan var mycket lång och representanter från partier som S, L och MP undvek att tala om den masskamp som skulle behövas för att svara upp mot situationen – att skillnaden mellan män och kvinnors löner ökar för första gången sedan 2007. Men det var ändå skönt att få gå i tåget genom Stureplan och ropa att sexismen måste krossas.

GÖTEBORG (Britta Brus rapporterar, bild till höger)

Årets 8 marsdemonstration med 2500 deltagare avgick klockan 17 från Gustav Adolfs torg och tågade mot Götaplatsen. Där talade en handfull talare från olika organisationer, som är representerade i 8:e marskommittén. Vi fick också höra kampsång av Spartacuskören samt en sambaorkester. Årets paroll för 8:e marsdemonstrationen var: ”Kvinna liv , frihet – Elda under din vrede”.

MALMÖ (Anders Wemmert rapporterar, bild till vänster)

Cirka 200 personer samlades den 8:e mars på Möllevångstorget i Malmö för att manifestera och fira den internationella kvinnodagen. Det hölls tal och spelade musik. En av talarna var en representant för Rojavakommittéerna som berättade om kvinnokampen i Kurdistan och varför det är viktigt att stoppa det lagförslag som regeringen vill genomdriva och som kriminaliserar stöd till s.k. ”terrororganisationer”.

TYSKLAND

Fackföreningen ver.di organiserade en strejk inom barnomsorgen på kvinnodagen över hela landet. International Socialist Alternative i Tyskland deltog i Berlin, Hamburg, Bremen, Köln och Kassel, bland annat talade vår kamrat Linda i Hamburg för 2000 strejkande arbetare. På kvällen var det 8 marsdemonstrationer med tusentals deltagare, t ex 10 000 i Hamburg, 4000 i Köln osv. 

BELGIEN

Demonstranterna fick inte bara trotsa sexismen utan också vädret. 5000 deltog i Bryssel, 1500 i Gent, 600 i Liége, 500 i Antwerpen, 20 i Leuven, 130 Namur. ROSA – internationella socialistiska feminister – hade livfulla och stora block i alla städer.

IRLAND

ROSA organiserade den största demonstrationen på ön – i Dublin – med 1500 deltagare. Ett tema var kampen mot rasism då det varit attacker på flyktingar. Det var även protester i städer som Belfast, Limerick och Cork. 81 socialistiska feministiska manifest såldes och 72 nya personer skrev upp att de ville bli aktiva. 

ENGLAND

Det var protester runt om i landet. Bland annat organiserade Socialist Alternative ett öppet möte i Salford/Manchester där de diskuterade varför sexisten Andrew Tates idéer vinner stöd i skolorna och hur utbildningssystemet misslyckas med att hantera frågan, med fokus hur man kan få elever och studenter att protestera och vara delaktiga i att skriva läroplaner mm. I London hade Socialist Alternative ett torgmöte till stöd för kvinnokampen i Iran.

VÄRLDEN RUNT 

Många medier har uppmärksammat att det ägde rum stora kvinnodemonstrationer på Sri Lanka, som möttes av kravallpolis, när de krävde att den orättvisa inkomstskatten ska rivas upp. Landet är inne i en djup ekonomisk kris. Sri Lanka är ett av många länder där sjuksköterskor har protesterat på sistone.

2000 rapporteras ha demonstrerat för kvinnors rättigheter i Lahore, Pakistan och 20 modiga kvinnor vågade sig ut på Kabuls gator i Afghanistan. 8 mars demonstrationerna brukar vara enorma i Turkiet men i år rapporterar Amnesty att det var oklart om kvinnor och frihetskämpar kunde marschera pga repressionen. Det gick en bit men i Istanbul kunde marschen inte nå Taksim torget pga polisen. 

Feminismen fortsätter att skaka om Mexiko och Argentina, även om det inte var generalstrejker som för två år sedan. I Mexico City uppskattas 100 000 ha deltagit och ROSA Mexiko deltog där och i fyra andra städer. I Argentiva har rörelsen splittrats. Ni Una Menos rörelsen marscherar nu till stöd för regeringen medan vänstern protesterar emot regeringens uppgörelser med IMF.

Tidigare år har kvinnokampen stannat hela Spanien. Även i år gick 100 000-tals ut på gatorna. Bland annat var det planerat 43 olika protester i Madrid. Även här har rörelsen splittrats då en samtyckeslag har fått den oönskade effekten att många fängslade våldtäktsmän kunnat begära resning.

Även i Italien har rörelsen varit stor och trots att Italien har fått sin första kvinnliga premiärministern någonsin, Giorgia Meloni, så har det ju inte blivit bättre för det, tvärtom. Meloni  är högerextrem och gick till val på att inskränka aborträtten. På kvinnodagen stannades Italiens kollektivtrafik av en generalstrejk som krävde slut på arbetsmarknadens diskriminering av kvinnor.

I Sydafrika anordnar International Socialist Alternative ett öppet möte angående kvinnodagen om genusförtryckets ursprung och imperialismens upprätthållande av förtrycket.

Frankrike är kampens land nummer ett just nu och rörelsen är en frukt av att två rörelser gått samman och förstärker varandra, feminismen och arbetarkampen. Den 7 mars var strejkerna mot pensionsreformen de största sedan rörelsen startade med 3,5 miljoner på gatorna. Dessa fortsatte dagen efter med tydlig kvinnoprofil – redan idag får kvinnor bara 60 procent av männens pensioner. På den internationella kvinnodagen demonstrerades det i 150 städer i Frankrike. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!