SAS bryter avtal men skyller på piloterna

Strejkvakter på Arlanda. Offensiv ger fullt stöd till strejken (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

När Offensiv går i tryck är det tio dagar sedan SAS-piloterna gick ut i strejk för att försvara anställningstryggheten.
Strejken utlystes efter att förhandlingarna mellan pilotfacket och SAS, som har pågått sedan november, strandat. Konflikten handlar om att de 560 piloter som varslades under pandemin inte har återanställts när behovet av piloter har ökat igen. SAS använder sig istället av dotterbolagen SAS Link och SAS Connect som interna bemanningsföretag med sämre avtal.

Torsdagen den 7 juli rapporterade pilotfacket att de erbjudit sig transportera hem resenärer från särskilt utsatta eller isolerade platser, och som inte har möjlighet att ta sig hem från semestern via andra flygbolag eller färdvägar. Detta skulle gälla de närmaste veckorna, men avbröts redan på söndagen den 10 juli efter att SAS inte hållit sin del av avtalet genom att fortsätta att skicka flyg till vältrafikerade destinationer som inte saknat alternativa resvägar.
SAS svarar med att låtsas vara helt oförstående och använder strandsatta människor som propagandavapen mot de ”hjärtlösa” piloterna som ”sätter kunder i en svår situation”.
Samtidigt har två fackförbund på SAS gått ut i ett gemensamt pressuttalande som försvarar arbetsgivaren, framställer de strandade förhandlingarna som en fråga om att piloterna vill ha mer pengar, och beskriver strejken som en risk för SAS 10 000 anställda. SAS Akademiker och SAS Ledarklubb som organiserar akademiker respektive chefer beskriver piloternas strejk som ”provocerande” och uppmanar piloterna att ta striden vid förhandlingsbordet.

Men SAS har vägrat att gå med på pilotfackets erbjudanden i utbyte mot trygga jobb. Svensk Pilotförenings SAS-sektion rapporterar att de under förhandlingarna har erbjudit sig att gå med på bland annat slopad sommarsemester, 5 procent i lönesänkningar, att jobba upp till 60 timmar i veckan samt att jobba deltid med sänkt lön vintertid.
I gengäld kräver piloterna att SAS håller sitt löfte och återanställer deras kollegor, samt att SAS upphör med att flytta jobben till bemanningsföretag.

Offensiv besökte strejkvakterna på Arlanda fredagen den 8 juli. Piloterna på plats berättar att responsen från både förbipasserande resenärer och personal i flygbranschen är överväldigande positiv.
– Det är bara positiva hälsningar från alla som går förbi. Tummen upp, ”fortsätt kämpa”, ”håll ut”, många som ropar ”lycka till” och så vidare. Vi har till och med mött flera resenärer som stannat och sagt att de själva har varit med om fackliga konflikter på sina jobb, till exempel inom sjöfarten, och som vill uttrycka sitt stöd till oss. Det är väldigt uppmuntrande!
Solidaritet finns även att hitta hos andra delar av arbetar- och fackrörelsen. Nyligen rapporterades att 200 flygtekniker på Kastrup i Danmark har gått ut i sympatistrejk med piloterna, och i Sverige har klubbstyrelsen på Seko Tunnelbanan uttalat sitt stöd för strejken på sin hemsida.

Rebecca Rosenvinge, kommunikationskoordinator för Svensk Pilotförening tillägger: 
– Vi uppfattar att vi har ett oerhört stort stöd från våra kollegor i andra flygbolag. Många har egna erfarenheter då kreativa anställningsformer drabbat dem personligen. För de piloter som är familjeförsörjare och har några år kvar i branschen är det tydligt att det konflikten rör sig om – anställningstryggheten – är avgörande för deras möjlighet att fortsätta verka i branschen.

Strejkvakterna är uppriktigt förvånade över det stöd som ges till och med av passagerare som personligen drabbats av strejken. Några uttrycker frustration över att inte komma iväg på en efterlängtad semesterresa, vilket självklart är förståeligt. En strejk

Hur har responsen varit från annan SAS-personal? 
– Överlag väldigt god från operativ personal. Vid personliga samtal med till exempel lastare, tekniker och markpersonal med kundkontakt är stödet oerhört stort. De har stor förståelse för att vi sitter i samma båt trots ihärdiga försök från företaget att så splittring.

Hur har responsen varit från resenärer som går förbi strejkvakterna? 
– Strejkvakterna är uppriktigt förvånade över det stöd som ges till och med av passagerare som personligen drabbats av strejken. Några uttrycker frustration över att inte komma iväg på en efterlängtad semesterresa, vilket självklart är förståeligt. En strejk drabbar ju tredjeman, så det är ju ingenting man tar till lättvindigt men när förhandling och medling inte lyckas är strejk det medel som kvarstår.
– Vi hoppas självklart att strejken ska påverka SAS att möta oss så att vi kan få återgå till arbetet och flyga våra kära passagerare till deras resmål.

De SAS-flyg som fortfarande lyfter, är de flugna av bemanningsföretag eller SAS så kallade brevlådeföretag? 
– Många flygningar utförs av inhyrda bolag målade i SAS färger. Dessa flygplan är registrerade i exempelvis Estland och Irland, och bemannas via bemanningsföretag eller bolag registrerade utanför Skandinavien. De flygningar som utförs av SAS Scandinavia flygs av administrativa piloter och en försvinnande liten del utförs av icke fackanslutna piloter som valt att inte utnyttja sin rätt att vara neutrala, det vill säga att avstå från att arbeta under konflikten.

Piloternas kamp för anställningstryggheten är en kamp mot en försämrad arbetsmarknad för alla, mot en normalisering av uppluckrade och ohållbara avtal, osäkra jobb, löner som inte anpassas efter det ekonomiska läget i världen, bemanningsföretag med dåliga avtal, och storföretag som ständigt försöker hitta nya kryphål för att försämra för sina anställda trots enorma vinster och räddningspaket från regeringen.
Solidaritetshälsningarna och sympatistrejkerna är oerhört viktiga, och visar på det stöd som facken och arbetarrörelsen behöver ge piloterna, särskilt när hetsen i media mot de ”egoistiska” eller ”semesterförstörande” piloterna trappas upp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!