AB Volvo: Vinstjakt & jobbslakt

Samtidigt som AB Volvo gör rekordvinster varslar de personal. Att bibehålla profiten går före alla andra behov under kapitalismen (Foto: Volvo Car Sverige AB).

av Kristofer Lundberg // Artikel i Offensiv

4 100 tjänster riskerar försvinna på Volvo när företaget nu planerar att genomföra omfattande varsel.

4100 tjänstemän och konsulter riskerar förlora sina arbeten under andra halvåret i år. 1 250 av jobben finns i Sverige. Hur många som berörs på varje ort är oklart, men både huvudkontor och stora delar av utvecklingsverksamheten för de olika affärsområdena ligger i Göteborg där de värsta varslen troligen kommer att slå. 
När AB Volvo, med dess vd och koncernchef Martin Lundstedt, planerar att kapa 4 100 jobb under det kommande halvåret kallar de det för att ”Anpassa organisationen”. De hänvisar till en lägre efterfrågan på både lastbilar och anläggningsmaskiner samt bussar i spåren av coronakrisen. 

Coronapandemin har bara pågått i ett halvår, vilket avslöjar hur osäker dagens kvartalskapitalistiska marknad är.
– Sedan covid-19-utbrottet har vi sett ekonomiska effekter både på kort och medellång sikt. Vi har löpande gjort anpassningar till efterfrågan och nu måste vi ta ännu ett steg i den anpassningen, säger koncernchefen Martin Lundstedt till GP.
Martin Lundstedt menar också att Volvo med dessa nedskärningarna också ”påskyndar det kompetensskifte som krävs för nya teknologier och affärsmodeller” när de nu ska utveckla autonoma och eldrivna fordon.

De anställda skapar vinsterna när efterfrågan är hög, men får betala priset med sina arbeten när efterfrågan sjunker. 
De aviserade personalnedskärningarna ska ske under 2020 års andra halva. Peter Månsson, koncernordförande för Akademikerföreningen på AB Volvo, säger till Göteborgs-Posten att: 
– Det är därför svårt att få en överblick redan nu. Nu är fokus på våra medlemmar och på att rädda jobb. Vi hade hoppats att det skulle räcka med konsultväxlingen och korttidspermitteringarna.

2019 har varit ett rekordår för Volvokoncernen när det gäller omsättning, vinst och kassaflöde.

Även Volvo Cars och Scania har varslat, vilket Offensiv tidigare har rapporterat om. Lastbilstillverkaren Scania planerar stora nedskärningar på upp emot 5 000 jobb. Volvo Cars har även de varslat på tjänstemannasidan under det första halvåret 2020. 
”1 300 tjänstemän och 300 konsulter varslas om uppsägning hos biltillverkaren Volvo Cars, som genomför den mest omfattande jobbslakten sedan finanskrisen”, skrev Offensiv den 5 maj i år. 
Även då angav företagsledningen coronapandemin som den främsta orsaken. Men som Offensiv konstaterade: 
”Volvo Cars sålde över 700 000 bilar, omsatte 274,1 miljarder kronor och gjorde ett rörelseresultat på 14,3 miljarder kronor. Många ifrågasätter därför om det är rimligt med varsel”. 

Situationen är densamma för AB Volvo. 2019 har varit ett rekordår för Volvokoncernen när det gäller omsättning, vinst och kassaflöde. 
”Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet uppgick till 9,4 miljarder kronor, cirka 1 miljard kronor högre än vad de flesta bedömare hade trott på förhand.” skrev Expressen i januari 2020.
– Vår förbättrade lönsamhet och starka finansiella ställning gör det möjligt för oss att både investera i vår framtid och återföra kapital till våra aktieägare, sa då Martin Lundstedt i ett uttalande. 

2019 blev ett rekordår för lastbilskoncernen Volvo. Vinsten för helåret landade på 46,8 miljarder kronor före skatt. Bolaget höjde då aktieutdelningen – igen, trots ett osäkert läge i världsekonomin. Nu varslar de anställda. 
Detta är ytterligare bevis på behovet att förstatliga bil och lastbilsindustrin under arbetarnas demokratiska kontroll och styre, för att säkerställa att vinster återinvesteras i framtiden och att kompetens kan stanna i företaget.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!