Abelendani Mambengo, 1955-2020

Vi minns Abelendani Mambengo och sörjer hans bortgång.

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Det kom ett omskakande sms från Mulenga: ”Ambara är död”. Ambara var ett av många smeknamn på Abelendani Mambengo, ledande aktivist för kongoleser i Sverige under flera decennier.
– Président Ambara var en person med ett stort och gott hjärta. Han var jätteengagerad med att hjälpa flyktingar från DR Kongo. Vi saknar honom, säger Bakole till Offensiv.

Det var i den stora rörelsen för flyktingamnesti 2005 som jag och andra i Rättvisepartiet Socialisterna träffade en rad flyktingar från Kongo som blev våra vänner och kamrater. Deras ledare var Abelendani Mambengo, sedan länge bosatt i Sverige, närmare bestämt i Rågsved, där även jag bodde. Ett annat av hans smeknamn var ”president”, en hederstitel för att han sågs som en ledare för kongoleser i Stockholm.
Abelendani Mambengo var en aktivist och organisatör. Han ordnade demonstrationer, sociala evenemang och höll i flera fotbollslag. Han kom oftast med en filmkamera i högsta hugg, och han hade nära till skratt och leenden.

Åren 2005-2009 var fyllda av protester mot utvisningar till Kongo, och mot regimen i Kinshasa. Flera demonstrationer samlade 50, 100 eller 150 deltagare i Stockholm, oftast vid riksdagen. Riksdagsledamöter från V och MP bjöds in som talare, medan Abelendani Mambengo och jag själv var närmast stående inslag, med information och appeller om läget i Kongo och kritik mot de brutala utvisningarna. Vi bildade nätverket Flyktingar från Kongo.
Parallellt deltog Abelendani Mambengo tillsammans med Mulenga, Bakole, Michel, Christian, Richard, Malenge och Charles på möten med Rättvisepartiet Socialisterna, och några blev även medlemmar.
I februari 2007 nådde vi en stor framgång när Charles släpptes efter tre veckor i häktet i Märsta. Flyktingar från Kongo ordnade två demonstrationer, en utanför integrationsminister Nyamko Sabunis kontor (hon är själv från Kongo, men vägrade komma ut) och en vid förvaret i sträng vinterkyla. Abelendani Mambengo var den som samlade till protesterna, som vi rapporterade om i Offensiv. Gradvis gav kampen också resultat för andra flyktingar från Kongo, som fick uppehållstillstånd.
Abelendani Mambengo var hela tiden prenumerant på Offensiv och alltid både rolig och intressant att träffa. Han avled efter en tids sjukdom.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!