Abort är inte ett brott!

Skandaldomen har mötts av ilskna protester runt om i Storbritannien. Foto: Socialist Alternative – ISA England, Wales & Scotland

Det sjuka, sexistiska etablissemanget slår till igen. En kvinna har skandalöst nog fängslats i 28 månader – längre än det genomsnittliga straffet för våldsbrott – för att ha tagit ett abortpiller utöver den tidsgräns som tillåts enligt den ålderdomliga och restriktiva lagstiftningen (i England, Wales och Skottland är abort lagligt upp till 24 veckor, men gränsen för att göra en medicinsk abort går vid 10 veckor).
Detta trots att det var omöjligt för henne att veta hur långt gången graviditeten var, eftersom hon inte hade kunnat gå på en skanning på grund av de restriktioner som infördes under pandemin.

Socialist Alternative
(ISA i England, Wales och Skottland)

Åtalet och domen är ett av flera brottmål under senare tid mot kvinnor som har sökt eller erhållit abort i Storbritannien.
Det visar än en gång på behovet av att den feministiska rörelsen och arbetarrörelsen bygger upp massaktioner för att försvara och utvidga rätten till kroppslig autonomi för alla kvinnor, transpersoner och gravida personer.
Abort är livräddande medicinsk vård, och alla restriktioner som läggs på tillgången till den är potentiellt skadliga för alla som kan bli gravida och för arbetarklassen mest av alla.
Avskaffandet av aborträtten för miljoner i USA är en skarp varning om att alla progressiva förändringar under detta system när som helst kan dras tillbaka och måste försvaras genom masskamp.

Under de senaste åren har Tories (det regerande högerpartiet i Storbritannien) fört ett ”kulturkrig”, inspirerat av Trumphögern i USA, och spelat på de mest basala och reaktionära känslorna i ett desperat försök att vinna stöd mitt i en ekonomisk kris och en massiv strejkvåg som har satt dem på efterkälken.
Bland annat stärker regeringen de patriarkala könsnormerna. Hittills har detta främst riktats mot transpersoner, som de ser som en lätt måltavla. Men det är tydligt att detta är en regering som är diametralt motsatt alla försök till progressiv förändring för kvinnor, hbtq+-personer eller den mångkulturella, mångkönade arbetarklassen som helhet.

Det finns dock potential att koppla samman kampen för reproduktiva rättigheter, frigörelse för hbtq+-personer och mot levnadskostnadskrisen i en masskamp mot regeringen.
Lärare, som för närvarande konfronterar regeringen om löner, har också en nyckelroll att spela, tillsammans med studenter, i att organisera sig för att motsätta sig nya planer på att attackera transbarns rättigheter i skolor, och i att kämpa för en helt inkluderande sex- och samlevnadsundervisning.
Vårdförbundet (RCN) som kämpar mot privatisering och underfinansiering av NHS (den statliga sjukvården) kan spela en viktig roll i kampen för att reproduktiv hälsa ska få de resurser som krävs.
Alla fackföreningar kan och bör också spela en ledande roll i den politiska kampen för rätten att bestämma över sin egen kropp.
Vi menar att detta innebär kamp för:

  • Att abort omedelbart tas bort från strafflagstiftningen och att alla som har fängslats för att ha försökt avbryta en graviditet friges. Alla som har dömts enligt sådana lagar ska benådas.
  • Den garanterade lagliga rätten till kroppslig autonomi för alla gravida, med tillhandahållande av abortvård på begäran.
  • Ett fullt finansierat, offentligt ägt och demokratiskt styrt NHS, med fullt finansierad reproduktiv vård och tillgänglig för alla.
  • Kamp för ett socialistiskt samhälle som bygger på solidaritet – inte dagens vinstjakt. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!