Afghanistan: Amnesti NU till flyktingarna

Foto: Sebastian Olsson

Under måndagskvällen lämnade de kvarvarande amerikanska soldaterna och andra utländska trupperna Afghanistan. Tillbakadragandet, som markerade slutet på USA:s längsta krig Afghanistan, följdes omedelbart av att talibanerna även tog över Kabuls flygplats.

Efter 20 år av USA-lett krig har talibanerna åter makten i Afghanistan och en redan skrämmande situation hotar att övergå i en”total katastrof”, enligt FN. 

En av nio i Afghanistan tvingas nu leva i fattigdom och minst en tredjedel av landets befolkning lider allvarlig brist på mat. 

Till följd av ännu ett år av torka har 40 procent av årets skörd förstörts, vilket resulterat i att priserna på viktiga basvaror som ris och mjöl ökat med mer än 50 procent.

Efter USA-imperialismens uttåg står en rad omgivande imperialistiska makter beredda att försöka få ett fotfäste i Afghanistan och erkänna talibanernas styre. Som en gest till dessa imperialistiska makter och för att ge sken av att det nya Islamiska emiratet Afghanistan som talibanerna låtit utropa är annorlunda än de tidigare (1996-2001) är det möjligt att den nya aghanska regeringen tar formen av en samlingsregering. 

Men oavsett hur ministerposterna fördelas och allt tal om ”maktdelning” kommer Afghanistan att regeras av de reaktionära, förtryckande talibanerna och deras skräckvälde. 

Endast de afghanska massornas kamp och självständiga organisering kan befria landet och säkra fred. 

I år har mer än 570 000 människor i Afghanistan tvingats fly sina hem, vilket innebär att mer än 3,5 miljoner människor (nästan en tiondel av befolkningen) är på flykt inom landet.

Talibanerna har i en uppgörelse med nära 100 länder, däribland Sverige, lovat att utländska och afghanska medborgare med ”rätt dokumentation” ska kunna lämna landet även efter det att evakueringen avslutades i början av veckan. 

Men vad är det löftet värt och hur många har ”rätt dokuementation”, eller kommer att våga/ha möjlighet att få det?

Vidare är de flesta flyktvägar stängda, talibanerna har tagit kontrollen över gränsposterna och tillåter inte afghaner på flykt att passera om de inte har resehandlingar (”rätt dokumentation”), vilket få har.

Samtidigt stänger angränsande länder sina gränser mot Afghanistan. I tisdags stängde exempelvis Uzbekistan helt sin gräns mot Afghanistan. Iran och Pakistan, där de flesta av de många miljoner afghaner som tidigare tvingats fly landet befinner sig och som genom åren tvångsutvisat hundratusentals afghaner, hotar nu att skicka tillbaka de nyanlända afghanska flyktingarna. Enligt Irans inrikesminister Hossein Ghassemi ska deporteringarna påbörjas ”så snart situationen tillåter”. 

När läget bara blir allt mer desperat i Afghanistan bygger EU nya murar mot afghanska flyktingar. 

EU:s och den svenska regeringens mål är som nyhetssajten europaportalen skrev i tisdags att ”flyende afghaner ska stanna i regionen”. Det vill säga bli kvar i talibanernas Afghanistan och att afghanska flyktingar ska börja utvisas till grannländerna.

Svaret på denna upptrappning av den omänskliga flyktingpolitik måste bli kamp för att låta de afghanska flyktingarna stanna genom att bevilja amnesti. 

Rättvisepartiet Socialisterna/Offensiv säger: 

  • Permanent stopp för utvisningar till Afghanistan. 
  • Amnesti för alla som väntar, fått avslag och för papperslösa! 
  • Nej till tillfälliga uppehållstillstånd och gränskontroller – ja till permanenta uppehållstillstånd (även för de med tillfälliga tillstånd) och familjeåterförening.
  • Riv Fort Europas murar – riv upp EU:s och Sveriges omänskliga flyktingpolitik.
  • Gemensam kamp mot rasism, skuldbeläggning av flyktingar och ökade klyftor. Jobb, bostad och välfärd till alla – låt storbolag, banker och rika betala. 
  • Allt stöd till varje strävan att bygga en afghansk massrörelse och en försvarsstyrka som kan förena massorna i en kamp för att störta talibanregimen och befria landet från allt förtryck, våld och terror. 
  • För ett demokratiskt och socialistiskt Afghanistan i en frivillig demokratisk och socialistisk federation med grannländerna.
  • Global kamp mot imperialismens plundring och krig – för en socialistisk värld i fred och frihet. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!