Äldreomsorgen värst drabbad av coronakrisen

”Framför allt i Stockholm, som har flest patienter, är bristerna störst”, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen (Foto: Public Domain).

av Arne Johansson // Artikel i Offensiv

Den snabba spridningen av coronaviruset på Stockholms äldreboenden är enligt statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten en stor anledning till de ökande dödstalen i Sverige.

En enkät till Kommunals skyddsombud tyder på att det kan vara minst lika illa i den extremt slimmade och sönderprivatiserade hemtjänsten. 
– Det här är, skulle jag vilja hävda, vårt största bekymmer just nu, har Anders Tegnell kommenterat smittspridningen på äldreboendena i 18 av 21 regioner.

Två stora enkäter av Kommunal som har besvarats av mer än 2 000 skyddsombud i hela landet visar att 82 procent känner stor oro över den stora och förvärrade bristen på skyddsutrustning. Enligt Kommunalarbetaren svarade i förra veckan 42 procent av skyddsombuden i hemtjänsten att det under coronapandemin förekommit situationer där personal arbetat utan rätt skyddsutrustning,  jämfört med 36 procent när frågan ställdes ett par veckor innan. På äldreboenden hade den siffran ökat från 25 till 28 procent och inom hälso- och sjukvården från 28 till 31 procent.

Enligt Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen som har fått i uppgift att inventera läget, finns det inget överskott av utrustning i någon region. Nya leveranser av handskar, kroppsskydd och skyddsmasker har kommit in, men det är enligt Alexandersson inte i kvantiteter som ger någon uthållighet över tid.
– Framför allt i Stockholm, som har flest patienter, är bristerna störst, säger hon.
Då viruskrisen ännu bara är i början är bristen på skyddsutrustning extremt oroande. Men det finns också enligt Kommunals ordförande Tomas Baudin stora skäl till oro för bemanningen. 
– När sjuktalen går upp kommer det bli supertufft att klara bemanningen. Här måste man tänka nytt och få arbetsgivarna att inte hålla på med timvikariat. Man måste ta in alla som kan jobba och anställa dem på heltid och bygga upp personalpooler till arbetsplatserna.

Hemtjänsten hade redan innan coronaviruset tvingats på knä av kommunernas nedskärningar. Konsekvensen är en kroniskt låg bemanning och eländiga arbetsvillkor som har skapat hög personalomsättning och stor brist på utbildad, fast och erfaren personal. I Stockholm är 25 procent timanställda.
Elisabeth Antfolk, som är aktiv inom Kommunal inom den privata hemtjänsten i Stockholm, hävdar i Aftonbladet att det finns en stor kunskap om hygienrutiner bland den fasta personalen, men att det är svårare när många är sjuka, mycket ny personal kommer in och det råder enorm brist på skyddsutrustning.

– Det finns arbetsplatser där man har gjort munskydd av kaffefilter och gummisnoddar eller av bindor och resårband, säger hon och vittnar om att personalen är väldigt, väldigt rädd för att jobba under rådande omständigheter. 
– Jag har hela mitt yrkesliv arbetat inom äldreomsorgen och har aldrig varit med om att det inte finns handsprit, handskar, förkläden och ytdesinfektion till städning att tillgå. Men så är det nu.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!