Alla måste ha rätt till förlossningsvård

I takt med alla nedskärningar och nedläggningar får allt färre tillgång till förlossningsvård – särskilt i Sollefteå (Foto: Andrew Herbert).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

När BB i Sollefteå stängdes i januari 2017 blev det så stora protester att politikerna tvingades införa det som kallas Barnmorska hela vägen – att trots förlossning på annan ort ska man ha rätt att ha samma barnmorska både under graviditet, förlossning och eftervård. Detta har kommunen inte klarat av att hålla och projektet läggs nu ner helt.

Beslutet att stänga BB på Sollefteå sjukhus för att spara in pengar väckte en enorm ilska bland befolkningen och samma kväll som beslutet kom startades en ockupation av sjukhusfoajén. Ockupanterna har varit oförtröttliga och ockupationen fortsätter än idag, två och ett halvt år senare.
När det inte längre finns en förlossningsavdelning i Sollefteå tvingas kvinnor som ska föda barn resa ända till Sundsvall eller Örnsköldsvik, en resa som tar över en och en halv timme med bil. Detta har inneburit svårigheter för gravida kvinnor; vissa har till exempel behövt föda barn i bilen på vägen. ABF i Sollefteå gick så långt att de startade en kurs i hur man bäst föder barn i en bil.
På grund av de stora protesterna som det politiska beslutet ledde till tvingades beslutsfattarna införa en kompromiss – att gravida kvinnor ska ha rätt till samma barnmorska under hela graviditeten, vid förlossningen och under eftervården. 

Projektet startades 2017 och var menat att pågå till slutet av 2019. Det innebar att en barnmorska från Sollefteå skulle följa med till Sund­svall eller Örnsköldsvik där förlossningen skulle ske.
Det innebar även att barnmorskorna hade beredskapstid. Detta och de långa resorna till Sundsvall och Örnsköldsvik gjorde att många barnmorskor inte ville ta del i projektet, och därmed kunde långt ifrån alla gravida kvinnor få samma barnmorska hela vägen. Projektet gick så dåligt att det till och med fick avslutas i förtid.
Sedan år 2000 har tio förlossningsavdelningar i Sverige stängts. Det innebär att nästan 100 000 personer har mer än tio mil till närmaste BB. Samtidigt föds det fler barn i Sverige nu än år 2000. Det innebär att behovet av tillräckligt många och tillgängliga förlossningskliniker ökar.

Politikerna har skurit ner så mycket i förlossningsvården i Sverige att det idag är total kris. Även i Stockholm, som har flera stora sjukhus, tvingas kvinnor söka sig till vård i andra län då det inte finns plats i Stockholm. Detta trots en ökad ekonomisk satsning på förlossningsvården, en satsning som i praktiken inte har lett till stora förändringar – i Stockholm gav en halv miljard kronor i statsbidrag bara sju nya barnmorskor. Vad resten av pengarna har gått till är en bra fråga.
Denna situation som har tvingat kvinnor till att föda barn i bilar, vilket till och med har lett till dödsfall, är en direkt reaktion på den nyliberala politik som förs i Sverige idag. Kvinnor och kvinnors hälsa har så låg prioritet att man kan spara in hur mycket som helst på just det.

Ockupationen av Sollefteå sjukhus är ett föredöme där de som kämpar visar att de inte tänker ge sig. De har sagt att de fortsätter ockupera i flera år till om det behövs. Vi behöver fler ockupationer och protestaktioner för att visa att vi inte accepterar dessa attacker på vår välfärd. Välfärden som har vunnits genom kamp måste också bevaras genom kamp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!