”Arbetsbefrias” efter kritik mot slöjförbud

SD och det blåbruna blocket i Skurup tvingar bort Mattias och de som går emot rasismen (Foto: Skurups kommun).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

I december 2019 beslöt kommunstyrelsen i Skurup, som styrs av M, C och det lokala partiet Skurupspartiet, att bifalla en motion från SD som har flest mandat i kommunfullmäktige. Beslutet innebär att kommunen inför slöjförbud i förskola och skola upp till och med högstadiet för elever och personal. 

Beslutet formulerades som ett ”förbud mot huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har till syfte att dölja elever och personal” – ett rasistiskt beslut som är direkt riktat mot muslimer.
Protesterna lät inte vänta på sig och det organiserades demonstrationer och protestuttalanden mot beslutet.
Kommunstyrelsen går med beslutet medvetet emot Skolverkets beslut om att det inte är tillåtet att införa klädesrestriktioner i skolan, eftersom det även strider mot religionsfriheten och är diskriminerande. Dessutom strider förbudet mot religions- och yttrandefriheten som regleras i Europakonventionen.

Rektorn på Prästamosseskolan i Skurup, Mattias Liedholm, var en av flera som protesterade mot kommunens beslut och vägrade att följa detta. Han har fått stöd av alla rektorer i Skurups kommun. Han hävdar att beslutet strider mot religions- och yttrandefriheten och att kommunens beslut strider mot grundlagen.
Nu har Mattias Liedholm stängts av från sitt arbete som rektor utan motivering. Han har utsatts för påtryckningar från kommunledningen för att han vägrar följa dess beslut.
I en intervju i DN nyligen säger ordföranden för Skurups utbildningsnämnd, Loubna Stensåker-­Göransson (M), att Mattias Liedholm agerar ”oerhört dåligt och omdömeslöst”. Hon fortsätter med att påstå att eftersom man fattat ett ”demokratiskt” beslut måste Mattias Liedholm respektera detta och inte kritisera det.

Med all önskvärd tydlighet visar beslutet att stänga av Mattias Liedholm från sitt jobb att kommunledningen inte respekterar demokratin varken när det gäller beslutet om slöjförbudet eller rätten att kritisera detsamma. I sin iver att genomdriva ett odemokratiskt och rasistiskt beslut är ledningen för Skurups kommun beredd att strypa yttrandefriheten för de som med rätta kritiserar beslutet. 
I helgen meddelade Liedholm också att han efter att ha blivit ”arbetsbefriad” valt att lämna sitt jobb och Skurup kommun.
Rasism och högerpolitik måste stoppas! Det kräver organisering och mobilisering och gemensam kamp för upprustad välfärd, fasta jobb med avtalsenliga löner, bostäder, vård och omsorg för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!