Arbetsgivare attackerar Hamns blockad

”Enligt arbetsgivarna bryter vi mot fredsplikten, men det är inte sant. Vi genomför vår blockad mot ryska fartyg och ryskt gods i solidaritet med våra ukrainska kamrater”, berättar Hamns Henrik Collvin (Foto: Anders Wemmert).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Den 28 mars inledde Hamnarbetarförbundet en blockad mot ryska fartyg och varor som anlöpte svenska hamnar. Detta i solidaritet med ukrainska arbetare som kämpar mot kriget och i protest mot Putins krig i Ukraina. Den 1 maj anslöt Transportarbetareförbundet avdelningar i hamnar runt om i Sverige till blockaden. Nu har arbetsgivaren Svenska Hamnar gått till attack mot Hamnarbetarförbundet.

I en skrivelse den 27 april hotar arbetsgivaren med att stämma Hamnarbetarförbundet för vad man säger vara en olovlig blockad. Enligt arbetsgivaren kan blockaden leda till att ”svenska hamnars affärsförbindelser hotas”.
Man påstår också att hamnarbetarnas blockad ”kan innebära mycket ingripande konsekvenser för arbetsgivaren, exempelvis genom att hamnens kunder omdirigerar gods till andra hamnar” och att följden kan bli ”att hamnens affärsförbindelser varaktigt hotas”. Hyckleriet har tydligen inga gränser.
Arbetsgivarnas tal om att kriget borde stoppas och hur synd det är om Ukraina gäller bara så länge som deras vinster inte hotas. Framför allt vill man inte att arbetare själva bestämmer om hur kampen mot kriget ska föras eller att man inleder blockader för att stödja arbetare i Ukraina.
Profitintresset går före solidaritet och arbetsgivarna vill inte veta av någon kamp och stöd för kämpande fackföreningar i något land.
Offensiv har pratat med ordföranden i Hamnarbetarförbundets avdelning 30 i Malmö Hamn, Henrik Collvin:

Kommer arbetsgivarnas stämningshot att påverka er blockad på något sätt?
– Nej, inte alls. Vi fortsätter som vanligt. Enligt arbetsgivarna bryter vi mot fredsplikten, men det är inte sant. Vi genomför vår blockad mot ryska fartyg och ryskt gods i solidaritet med våra ukrainska kamrater.

Vad betyder det att även Transportarbetareförbundet har inlett sin blockad den 1 maj?
– Det betyder att de nu har samma blockad som oss och att blockaden blir mycket mer effektiv eftersom alla svenska hamnar nu är indragna. Ryska varor och gods kommer inte att lossas eller lastas i någon svensk hamn.

Hamnarbetarförbundets och Transportarbetarförbundets blockad är bra exempel på hur kampen mot kriget i Ukraina kan föras. En stark antikrigsrörelse initierad av arbetarrörelsen och dess organisationer styrd av arbetarna själva måste byggas upp. Internationell kamp mot krig och militarism är nu viktigare än någonsin.


Allt stöd till Elektrikerstrejken

Onsdagen den 27 april inledde Elektrikerförbundet sin blockad av Järfälla Energi AB. Detta efter att onsdagen den 6 april ha varslat om arbetsnedläggelse på och blockad av företaget ifråga, som vägrar att teckna kollektivavtal med Elektrikerförbundet.
Resultatlösa försök har gjorts att teckna kollektivavtal sedan i januari i år och sedan varslet den 6 april har Medlingsinstitutet varit inkopplat, likaledes resultatlöst.
Karolina Dahl, ansvarig ombudsman på Elektrikerförbundet, beklagar i förbundstidningen Elektrikern att det inte har gått att nå en lösning med företaget:
– Vi vill säkerställa att våra medlemmar får de rättigheter de har rätt till enligt kollektivavtalet, säger hon, och tillägger att då företaget är utan kollektivavtal konkurrerar de inte på lika villkor som andra företag i branschen.
Karolina Dahl berättade också för Elektrikern att det då, i skrivande stund, pågick förhandlingar med såväl företaget som med arbetsgivarorganisationen Installatörsföretagen.
– Medlemmarna har kallats in till de lokala kontoren i Stockholm och Malmö och går på konfliktersättning tills vi avblåser blockaden. Om ingenting blir löst denna vecka kommer vi öka stridsåtgärderna i samverkan med andra fackförbund inom LO, sade hon då.
På tidningen Elektrikerns fråga om vad hon då tänkte om att förbundet har tvingats att ta till stridsåtgärder, svarade hon:
– Det här är inte lätt för medlemmarna, men ombudsmän och demokratin i Stockholm och Malmö gör sitt bästa för att göra deras tillvaro så trygg som möjligt under denna process. Konflikt är inte roligt, men en nödvändig del i att få det ännu bättre.
Järfälla Energi AB är ett relativt nytt företag, som startade 2020 och som har solcells- och elbilladdningsinstallationer som verksamhet.
Att företaget vägrar att teckna kollektivavtal är rent ut sagt skandalöst och det säger mycket om vilka tider vi lever i. Fullt stöd till strejken för kollektivavtal!
Christer Rydén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!