Arbetslösheten i världen ökar snabbt

Under 2022 förväntas 207 miljoner stå arbetslösa (Foto: IMF PHOTO/ERNESTO BENAVIDES).

av Carina Nordström // Artikel i Offensiv

Antalet arbetslösa blir högre än förväntat under 2022. ILO, internationella arbets­organisationen (ett FN-organ), talar om siffran 207 miljoner. Det är en kraftigt försämrad prognos sedan juni 2021 och den globala arbetslösheten förväntas ligga kvar över de nivåer som fanns innan pandemin minst till 2023.

ILO:s rapport varnar för stora skillnader och ojämlikheter mellan olika grupper av arbetare, men även mellan olika länder. Enligt ILO kommer det troligen att ta många år att få bukt med ovan nämnda skillnader och ojämlikheter.
Guy Ryder, generaldirektör för ILO, säger att vägen till återhämt­ning är både långsam och osäker, och man ser även en oroande växande fattigdom på grund av effekterna på arbetsmarknaden.

Det finns en stor skillnad mellan de rikare regionerna (Europa, Nord­amerika) som återhämtat sig bättre från pandemin än låg- och medel­inkomstregioner (Latinamerika, Syd­ostasien). Utdelningen av vaccin har påverkat ovan nämnda skillnaderna samt de olika ländernas möj­ligheter att hantera pandemin.

Guy Ryder konstaterar att: ”Det kan inte bli någon riktig återhämtning från pandemin utan en bred återhämtning på arbetsmarknaden. (…) En sådan återhämtning måste vara baserad på principer om vettiga jobb – vad gäller arbets­miljö, jämlikhet, sociala skyddnät och dialog.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!