Arbetsmiljön offras när trafiknämnden jagar vinster

Protest utanför trafiknämndens möte den 21 september. Dra tillbaka det arbetarfientliga förslaget! (Foto: Elin Gauffin)

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Det förslag om att ändra arbetsuppgifter och arbetssituation för tunnelbanans stationsvärdar som röstades igenom i trafiknämnden den 21 september är en ren katastrof för de arbetare som involveras. Förslaget handlar om att flytta ut stationsvärdarna från den inglasade servicedisken direkt ut i biljetthallen, samt att de även ska syssla med ”annan försäljning” än biljetter.

Som stationsvärd själv kan jag säga att vi redan nu blir hotade av resenärer, får nedsättande kommentarer och utsätts för en mängd andra otrevligheter. Att stå ute i biljetthallen istället skulle innebära en stor säkerhetsrisk och därmed en mycket försämrad arbetsmiljö.

Jag har pratat med många olika kolleger om detta och de flesta är chockade och oroliga. Det kommer upp många frågor, som till exempel ”är det här ett sätt för landstingspolitikerna att fasa ut oss helt?”, ”hur kommer det gå för de kolleger som har flyttat till oss för att de inte klarar av att stå hela dagarna?” och ”vem ska betala våra försäkringar när vi får arbetsskador i form av misshandel?”
Vilka lösningar man än kommer på kommer det att bli betydligt dyrare än i dagsläget; ordningsvakter på varje station samt uppgång, dubbelbemanning, dyra personalförsäkringar med mera. Det kommer aldrig ske då det ultimata målet är att spara så mycket pengar som möjligt. 
Det lär vara därför de som står bakom förslaget vill att vi ska sälja annat än bara biljetter. Kaffe och bullar? Det blir så absurt.

De som står bakom förslaget vill att vi ska sälja annat än bara biljetter. Kaffe och bullar? Det blir så absurt.

Det finns många tidigare kundservicevärdar som inte längre har de fysiska förutsättningarna att stå hela dagarna, och därför har bytt tjänst till stationsvärd. 
Det finns också en mycket hög andel stationsvärdar över 60 år och många skulle inte fysiskt klara av ett arbete som innebär att stå i utomhustemperatur hela dagarna. 
Vissa kolleger har teorier om att detta är ett sätt att bli av med äldre arbetare för att få in unga, oerfarna och lägre betalda. Kundservicevärdar har frågat sig om de kommer att tas bort helt.
Jag tror att regionpolitikerna och förslagets författare är sådana som aldrig åker kollektivtrafik och aldrig har haft ett riktigt arbete där de behövt leva på en arbetarlön. De representerar inte oss och borde därför inte ha rätt att fatta beslut om våra liv och vår hälsa. 
Dock så representerar de kapitalet och fattar beslut som gynnar kapitalet, och det vi nu måste göra är att bekämpa alla försök till försämringar av våra arbetsvillkor och rättigheter.

Förhoppningsvis kommer detta att leda till ett ökat fackligt medvetande bland kollegerna, och att de som inte ännu är anslutna går med i facket. Vi är bara starka när vi står enade! 
Vi kan fortfarande motarbeta detta och bevisa för arbetsgivaren MTR samt SL att ett genomförande av förslaget är omöjligt ur säkerhetssynpunkt. Både MTR och SL har ju störst fokus på säkerheten, om man får tro dem själva.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!