Arbetsrelaterade sjukdomar dödar årligen 3 000 människor

av Offensiv

500 dör årligen som ett resultat av arbetsrelaterad stress (Foto: Mia Åkerström).

Varje år dör tusentals i Sverige av arbetsrelaterad stress, nattarbete, buller, avgaser och ihållande fysiskt tungt arbete. Bara av stress på jobbet dör cirka 500 varje år, och antalet stressrelaterade dödsfall ökar.

Årligen dör 40 till 60 människor till följd av arbetsrelaterade olyckor. Hittills i år, enligt Arbetsmiljöverkets statistik, har 23 arbetare och egenföretagare dödats på jobbet. Betydligt fler dör på grund av arbetsrelaterade sjukdomar. Det rör sig om uppskattningsvis 3 000 människor.
– I skymundan av olyckorna dör åtskilligt fler människor av sjukdomar som kan kopplas till arbetet. Ofta sker dödsfallen långt senare, ibland 20-30 år efter att man varit på den farliga arbetsplatsen, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.
För att förebygga dödsolyckor, arbetsmiljörisker och minska stressen behövs en ny arbetsorganisation som utgår från de anställdas samlade erfarenheter och behov.

Trygga jobb, rätt till heltid och kortare arbetstid tillsammans med högre personaltäthet samt makt och inflytande över det egna arbetet och arbetsmiljön är avgörande för att minska stress och vantrivsel. 
Arbetsmiljöverket behöver mer resurser och inspektörer och skyddsombudens ställning behöver stärkas samt inte minst en politisk kursändring. 
– När politikerna lovar bättre äldreomsorg måste de också tillföra resurser, annars går det inte, säger Bengt Järvholm, professor i yrkes- och miljömedicin vid Umeå universitet, som har varit med och skrivit de två rapporter om arbetsrelaterad dödlighet som Arbetsmiljöverket presenterade den 28 maj.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!