Argentina: Fruktansvärd gruppvåldtäkt eldar på kvinnokampen

Kvinnokampen i Argentina har varit stark. Här protest 2016; sen dess har aborträtten vunnits, men nu mobiliseras till nya protester mot mäns våld mot kvinnor (Foto: Colores Mari / Flickr CC).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Kvinnokampen i Argentina tar ett nytt steg när rörelsen kräver att fler män agerar mot våldet mot kvinnor. Efter att en gruppvåldtäkt skedde mitt på dagen har frågan lyfts om hur sexuella övergrepp bara ses som enskilda händelser snarare än ett systematiskt problem.

I februari blev en 20-årig kvinna gruppvåldtagen mitt på dagen i stadsdelen Palermo i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Palermo är en av stadens livligaste stadsdelar – trots det kunde en gruppvåldtäkt genomföras. Kvinnan befann sig i sin bil när hon överfölls av fyra män, medan ytterligare två män vaktade utanför. Dessa spelade till och med gitarr för att överrösta den pågående våldtäkten.
Till slut var det någon som märkte vad som hände och tillkallade polis som grep männen på plats. Alla sex män är åtalade för grov våldtäkt, men två av dem nekar till brott. Den här händelsen har lett till en intensiv debatt i hela Argentina om hur våldtäkt oftast beskrivs som en enskild händelse som inte återspeglar samhället i stort. I själva verket tillhör våldtäkter ett mycket utbrett systemproblem; kvinnoförtrycket, könsmaktsordningen och sexismen.
Ett brott som detta kan ge upp till 15 års fängelse i Argentina, men de flesta våldtäktsmän frias om de ens blir anmälda. Buenos Aires borgmästare har uttryckt krav på högsta möjliga straff för de sex förövarna. Höga straff kommer dock inte förändra någonting i grunden, utan för att få igenom en verklig förbättring krävs det att den sexistiska kulturen i samhället arbetas bort.

I Argentina tar många nu upp behovet av att män diskuterar dessa frågor mer. Att det inte räcker att man inte våldtar, slår och dödar kvinnor, utan att män måste bli en aktiv del av rörelsen mot könsbaserat våld.
En mycket viktig del av kampen mot sexismen är att män faktiskt säger ifrån om andra män beter sig illa eller pratar om kvinnor på ett sexistiskt sätt. Den feministiska rörelsen i Argentina kräver att män nu bryter tystnaden som gör dem till medbrottslingar.
Enligt statliga uppgifter anmälde minst 20,000 kvinnor att de har utsatts för sexuella övergrepp år 2020 i Argentina. Ingen av dessa händelser är isolerad, utan tillhör alla samma problem. Att man nu pratar om män är ett viktigt steg.
På internationella kvinnodagen den 8 mars samlades tiotusentals demonstranter på torget utanför kongressbyggnaden. De protesterade mot det könsbaserade våldet och tog upp gruppvåldtäkten som ett exempel. Med anledning av det dödliga våldet mot kvinnor fanns det plakat med texten ”De dödar oss” och ”Jag demonstrerar för att jag lever och jag vet inte hur länge till”.

Kampen mot kvinnoförtrycket är ständigt levande i Argentina, som också hela tiden upplever anledningar till att protestera. Kampanjen att få män att prata mer öppet om sexismen och kvinnoförtryckande strukturer är ett viktigt steg för att motverka sexismen. Det behövs mer än bara hårda straff, det behövs förebyggande arbete i form av ett avskaffande av den systematiska sexismen i samhället.
Detta görs i sin tur genom att ge kvinnor och män lika rättigheter, lika lön, samma möjligheter på arbetsmarknaden och fri tillgång till barnomsorg. Det behöver också byggas billiga lägenheter så att kvinnor i våldsamma förhållanden har en chans att lämna.

För att undvika sexistisk påverkan på vålds- och våldtäktsbrott mot kvinnor behövs det domare som är särskilt utbildade i dessa frågor. Argentinska kvinnor vann rätten till abort år 2020, vilket var ett mycket viktigt steg som visar att det lönar sig att kämpa för sina rättigheter.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!