”Vi vill visa solidaritet med våra kollegor i hamnarna i Ukraina”

”Blockaden är vår markering mot Putingregimen”, säger Hamns Henrik Collvin.

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Måndagen den 28 mars kl 11.00 inledde arbetare organiserade i Svenska Hamnarbetarförbundet en blockad mot ryska fartyg och ryska varor i svenska hamnar. Inga fartyg med ryska varor på väg till eller från Ryssland kommer att lastas eller lossas.

Beslutet att inleda blockaden togs den 17 mars. ”Beslutet togs i solidaritet med de ukrainska hamnarbetarna och den ukrainska civilbefolkningen” säger Martin Berg, förbundsordförande för Hamnarbetarförbundet.
Transportarbetareförbundet, som också organiserar hamnarbetare, tog i förra veckan ett beslut i förbundsstyrelsen som innebär att man ställer sig utanför blockaden. Motiveringen är att en blockad inte skulle påverka händelseutvecklingen i kriget i Ukraina. Frågan är komplicerad och kräver samordning inom EU, samt att en blockad inte blir effektiv eftersom andelen ryskt gods som passerar svenska hamnar är relativt liten, motiverar man sitt beslut med.
Samma argument används av arbetsgivarorganisationen Svensk Hamnar. I en intervju i tidningen Dagens Industri säger Marcus Dahlsten, vd för Svenska Hamnar: ”Fortsatt är arbetsgivarnas inställning att eventuella beslut om restriktioner helst ska tas på EU-nivå, för att de ska få ’vettig verkan’”.

Offensiv fick en intervju med ordföranden för Hamnarbetarförbundets avdelning 30 i Malmö, Henrik Collvin, samma dag som blockaden inleddes.

Vad händer just nu?
– Blockaden inleds idag kl 11.00. Det innebär att ryska fartyg och ryska varor varken kommer att lastas eller lossas i de hamnar där Hamnarbetarförbundet är representerat. Blockaden är vår markering mot Putinregimen och det är viktigt att stödja kampen i Ukraina. Vi vill visa solidaritet med våra kollegor i Mariupol och andra ukrainska hamnar som drabbas hårt av kriget.

Har ni några kontakter med hamnarbetare i Ukraina?
– Nej, tyvärr inte, men vi vill visa vår solidaritet med våra kollegor i hamnarna i Ukraina och detta är vårt sätt att göra det.

Innefattar blockaden även eventuella sändningar med mat och mediciner till Ryssland?
– För tillfället ja, men man kan tänka sig att sändningar med mat och medicin skulle kunna lastas om på andra fartyg och i så fall inte blockeras. Det ryktas att 500 000 personer redan har flytt eller har försökt att fly från Ryssland.

Hur ser Hamnarbetarförbundet på det faktum att Transportarbetareförbundets styrelse inte har fattat något beslut om blockad, utan hänvisar till regeringen och eventuella gemensamma EU-initiativ?
– Det är synd att man inte vågar sticka ut hakan. Det är nu det är viktigt med solidaritet med hamnarbetarna i Ukraina. Hamnfack i många andra länder har också beslutat att blockera ryska fartyg och varor.

Med tanke på att Transportarbetarförbundet inte deltar i blockaden, skulle det kunna bli aktuellt med ”blockadbryteri” i de hamnar där både Hamnarbetarförbundet och Transportarbetareförbundet är organiserade?
– Det har jag mycket svårt att tro. Pratar man med medlemmar i Transport lokalt är alla positiva till blockaden.

Hamnarbetarförbundets blockad är ett exempel på hur kampen mot kriget kan föras. En stark antikrigsrörelse sprungen ur arbetarrörelsen och dess organisationer, styrd av arbetarna själva, måste nu byggas upp. Internationell kamp mot krig och militarism är viktigare än någonsin. Hamnarbetarförbundets blockad är ett praktiskt exempel på vad internationell solidaritet kan betyda.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!