Attendochefer fälls för brott mot meddelarskyddet

I slutet av september inleddes rättegången mot två chefer och en anställd på vårdbolaget Attendos HR-avdelning där de stod åtalade för brott mot lagen om meddelarskydd. Tisdagen den 18 oktober kom domen: en av cheferna och HR-specialisten fälls och döms till dagsböter medan den andra chefen frias från anklagelserna.

ANNA NORDSTRÖM

Åtal väcktes efter att Sveriges Radio P1 Dokumentär avslöjat hur vårdbiträdet Stine Christophersen kallats illojal och hotats med uppsägning efter att hon för Expressen berättat om den ohållbara situationen på äldreboendet Sabbatsbergsbyn, som då drevs av Attendo. Stine Christophersen berättade om stora brister i smittskyddet och hur de äldre utsattes för smitta, vilket ledde till att flera avled. Strax efter att hon larmat i media blev Stine kallad till ett möte på huvudkontoret där hon mottog en skriftlig erinran med en varning om uppsägning om hennes ”illojala beteende upprepas”.

Domen faller efter att den relativt nya lagen om meddelarskydd i vissa enskilda verksamheter prövats i domstol för första gången. Lagen började gälla 2017 och gäller anställda i delvis eller helt offentligt finansierad verksamhet inom bland annat hälso- och sjukvård. Den syftar till att skydda anställda som lämnar uppgifter om verksamheten för offentliggörande i medier från att på något sätt bli straffade för detta av arbetsgivaren.
Attendo slår ifrån sig ansvaret för det inträffade och menar att det inte är företaget utan de enskilda cheferna och HR-specialisten som har åtalats. Stine Christophersen tycker inte att de kan skylla ifrån sig, utan säger att Attendo är ansvariga för den företagskultur som har drivit fram den här situationen. Christophersen beskriver dock förra veckans dom som en lättnad eftersom den skickar en signal om att vårdanställda fortsatt ska kunna rapportera om upplevda missförhållanden på sina arbetsplatser utan att riskera repressalier.

Attendos presschef Linda Bengtsson kommenterar domen i ett mail till SVT Stockholm med ”Som tidigare nämnts så anser Attendo att erinran hanterades på ett sätt som inte är i linje med våra värderingar och medarbetaren har fått en ursäkt. Meddelarskyddet är centralt för alla som arbetar inom vård och omsorg. Vi har gjort ett omfattande arbete för att våra chefer och medarbetare ska ha kunskaper om detta och etablera en öppen och lärande kultur”.

Domen var också en bidragande orsak till att avtalet mellan Stockholm stad och Attendo nu sägs upp. Det nya styret har inte längre förtroende för ledningen och finansborgarrådet Karin Wanngård (S) säger till Sveriges Radio Ekot att Attendo inte har lyckats upprätthålla den höga kvalitet på äldreomsorgen som avtalet kräver.■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!