Avspark för bostadskamp 2022 den 19 januari

Låt 2022 bli ett lika imponerande bostadskampår som 2021! (Foto: Natalia Medina)

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Nu laddas det upp inför stormötet med Nej till marknadshyra den 19 januari. Mötet är en avspark för kampanjen att mobilisera så att kravet på social bostadspolitik lyfts fram i valkampanjen. Förslaget är därför att orden ”för en social bostadspolitik” läggs till i namnet för Nej till marknadshyra och att vi ordnar en riksomfattande protestdag den 9 april.

En inspirationskälla på mötet kommer att vara Hyresgästföreningen Sydosts valkalender. Föreningen söker dessutom samarbete med Nej till marknadshyra. 
Kalendern tar upp viktiga frågeställningar kring just bostadspolitiken, som exempelvis ”Hyresrätt – vinst för marknad eller samhälle”, ”Frågor där svaret bli Allmännyttan” ”Värdefull natur – eller utförsäljning för stora byggprojekt”, ”Kommer vägval 22 att återupprätta hyresrätten” samt mängder med bra fakta.
Det allra bästa med kalendern är att det för varje månad ska ordnas ett protestmöte på ett torg runt om i södra Stockholm, på de olika teman som presenteras i valkalendern. Första torget blir Farsta den 29 januari.

Hgf Sydosts valkalender.

Britta Brus är med i samordningen för Nej till marknadshyra. Offensiv ställer frågan hur läget i hyreskampen är i Göteborg?
– Det är för lamt här i Göteborg. Visst det är lite på gång mot ombildning, efter att kommunen har beslutat att lägenheter ska ombildas från hyresrätt till bostadsrätt. Mellan åren 2000 och 2020 har det redan ombildats 15 157 lägenheter i Göteborg. Men Hyresgästföreningen lyfter inte alls frågan som de borde.
– Poseidon är Sveriges största Allmännytta med 28,000 lägenheter. I Poseidon finns ny 15 olika renoveringsobjekt på gång som kommer att beröra tusentals hyresgäster. Då är det väldigt olyckligt att vi i förhandlingsdelegationen är avstängda av regionsstyrelsen inom Hyresgästföreningen. Många hade förhoppningar att den nya regionsstyrelsen skulle vara annorlunda, efter alla avstängningar och uteslutningar som varit. Sen går det bara tio veckor och så fryser de förhandlingsdelegationen utan att vi får någon information i förväg eller blir informerade om varför.
– Vår förhandlingsdelegation har tidigare utmärkt sig för att stå emot hyreshöjningar, kämpa för frysta hyror och att det ska finnas nollalternativ vid renoveringar.

– Nollalternativ vid renoveringar var något som Hyresgästföreningens förbundsstämma nyligen röstade igenom i höstas och körde därmed över Förbundsstyrelsens rekommendation. Vi i förhandlingsdelegationen var bland de mest aktiva i debatten.
– Jag hoppas att många kommer den 19 januari så att vi kan diskutera de här frågorna och peka ut en tydligt motpol mot de inom Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna som tror att framtidens bostadspolitik ska vara lånesubventioner för ungdomar att köpa bostadsrätter, samtidigt som allmännyttan säljs ut. 
– På mötet behöver vi enas om vad i bostadspolitiken vi ska driva. Vi uppmanar till solidaritet. Bostadsfrågan och välfärdsplundringen hänger ihop. Folk ska inte gå på att kriminaliteten skärs ut och bli hängande i luften. Hotet om marknadshyra finns kvar. Även många inom Vänsterpartiet har glömt det. Men marknadshyra är som ett virus som ständigt byter skepnader. 

En annan fråga som kommer att tas upp den 19 januari är rapporter från Hemblas (numera Victoriahem) hyresgäster som både organiserar sig i Jordbro och Husby mot att företaget har för kallt i lägenheterna trots vintern – samt mycket annat.

Kom med på mötet! Mejla ditt deltagande till nejtillmarknadshyra@gmail.com så får du zoom-koden. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!