”Baudin belönas av S för sitt LAS-svek”

”LAS-sveket var inte överraskande, då svek ligger i deras natur”, säger Petri Myllykoski (Foto: Natalia Medina).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Kommunals ordförande Tobias Baudin föreslås som nästa partisekreterare för Socialdemokraterna. Efter flera stora svek mot medlemmarna lämnar han därmed Kommunalposten bakom sig. Men troligtvis kommer en ny ordförande inte att leda till några större förändringar inom Kommunal.

Socialdemokraternas valberedning har föreslagit Tobias Baudin då nuvarande partisekreterare Lena Rådström Baastad avgår i och med partiets kongress i början av november. Socialdemokraternas valberedning får i princip alltid som de vill, och då kommer Baudin bli partiets nästa partisekreterare.
Detta innebär att han lämnar posten som ordförande för fackförbundet Kommunal, där han suttit sedan 2016.

Offensiv har pratat med Petri Myllykoski som är bussförare och förtroendevald inom Kommunal. Han beskriver att han inte tror att det kommer bli någon särskild skillnad om Kommunal byter ledare. Fram till Kommunals kongress nästa år kommer förbundets förste vice ordförande Malin Ragnegård vara ordförande. Hon följer samma linje som Baudin, och till och med hon själv säger att det inte kommer bli någon märkbar skillnad.
Petri beskriver hur det varit inom Kommunal under Baudins tid, bland annat att många från början tyckte Baudin verkade ganska vettig när han tog debatter och var tydlig med att han inte tänkte sälja ut LAS: 
– Sen kom LAS-sveket som inte egentligen var överraskande, då svek ligger i deras natur, säger Petri.

Petri beskriver att det däremot var förvånande att det var tillsammans med IF Metall som Kommunal gick emot resten av LO-förbunden. Historiskt sett finns det ont blod mellan Kommunal och IF Metall, som representerar mycket skilda yrkesgrupper. Kommunal har många låglöneyrken och Metall har ofta motsatt sig låglönesatsningar, och det är Metall som sätter märket under avtalsrörelsen.
– Men Kommunal är det största LO-förbundet, och särskilt därför är det oroväckande att de skulle gå med på försämringarna av LAS, menar Petri och fortsätter: 
– Att Baudin nu erbjuds rollen som partisekreterare i Socialdemokraterna är tacken för att han sålde ut sina medlemmar. Det är också ett sätt att knyta fackföreningsrörelsen närmare till Socialdemokraterna, och Baudin har ju räddat dem genom att teckna den ruttna kompromissen om LAS.
– En ny ledare för Kommunal kommer inte förändra så mycket. Ledarna kan vara olika skickliga, men linjen står fast. Den svenska fackföreningsrörelsens linje är att förhandla, inte ta strid, och att strejka skulle vara katastrof. Kommunal har fortfarande strejken 2003 i färskt minne där de gick starkt framåt för att sedan backa och teckna ett skitavtal.

Petri menar också att det idag inte finns något direkt alternativ för fackföreningsrörelsen. Vänsterpartiet försöker närma sig som ett alternativ till Socialdemokraterna, men genom att försöka bli de ”nya Socialdemokraterna” kommer de också svika fackföreningsrörelsen i slutändan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!