Stationsvärdars toabesök kan ge böter på 100,000 kronor

Det snackas om att vissa stationsvärdar och även förare har med sig en petflaska eller använder blöja för att slippa vänta länge på att få gå på toaletten (Foto: Wikimedia Common / AleWi).

av Louise Strömbäck, skyddsombud // Artikel i Offensiv

Mitt i Haninge rapporterade i en artikel den 22 oktober att spärrvakterna inom pendeltågstrafiken inte har rätt att gå på toaletten under arbetstid. 
Arbetsgivaren MTR som på uppdrag av Stockholms Lokaltrafik (SL) driver pendeltågs- och tunnelbanetrafiken kan få vite på 100,000 kronor av SL om spärren lämnas obemannad om så bara för mindre än en minut. Men detta skapar omänskliga arbetsförhållanden för de anställda.

MTR tog över driften av tunnelbanan 2009 och pendeltågstrafiken 2016. Vid upphandlingen av tunnelbanan vann MTR genom bland annat ett löfte på 100 procent bemanning på stationerna. Detta innebär att stationsvärden (eller spärrvakten) måste vara synlig 100 procent av tiden, och får därför inte ens gå ifrån för att gå på toaletten.
När MTR sedan tog över pendeltågen 2016 infördes samma sak där. Pendeltågstationerna är uppdelade på så kallade vita och blå stationer. 
De vita stationerna är de större och mer trafikerade, som exempelvis Stockholm City, Älvsjö och Spånga. Där finns krav på 100 procent bemanning, och för att få gå på toaletten måste stationsvärden ringa och be om en avlösare. Men dessa kan ta mellan en halvtimme och en timme på sig att dyka upp.

Om stationsvärden går på toalett innan avlösaren kommer får MTR ett vite på 5,000 kronor. Om stationsvärden går på toaletten utan att ringa först, och istället säger till efteråt, får MTR ett vite på 5,000 kronor. Om stationsvärden inte säger till alls och någon från SL ser och anmäler att stationen varit obemannad får MTR ett vite på 100,000 kronor.
De ”blå” pendeltågsstationerna är mindre och lugnare, och där får stationsvärden gå ifrån i mindre än fem minuter, så länge det inte är i anslutning till tågavgång. Men även då måste det rapporteras. Allt detta leder till att de anställda inte går på toaletten, utan sitter och håller sig. Många vittnar om de får ont i magen efter att hållit sig för länge utan att märka det.

Inom tunnelbanan är det samma sak. Där finns inga vita eller blå stationer, utan samma sak gäller överallt: krav på 100 procent bemanning. Om man går ifrån och en SL-agent (så kallade mystery shopper) ser att det är obemannat anmäls det till SL. 
Självklart blir anställda oroliga över att få problem med sin arbetsgivare om arbetsgivaren tvingas betala 100,000 kronor för att man gick på toaletten.

Även inom andra företag i kollektivtrafiken ser det lika illa ut. Arriva sköter bland annat driften av Saltsjöbanan i Stockholm på uppdrag av SL. 
För två år sedan var det en konduktör som blev akut kissnödig och hade svåra smärtor i magen, så hon ringde och bad om avlösning. Hon nekades detta och fick fortsätta jobba. Efter 20 minuter svimmade hon och fick hämtas av ambulans, och på sjukhuset visade det sig att hon hade urinvägsinfektion.
Det finns rykten om att vissa stationsvärdar och även förare har med sig en petflaska eller använder blöja för att slippa vänta länge på att få gå på toaletten.
MTR och SL menar att det är en självklarhet att man får gå på toaletten, men i det rådande läget är det absolut inte det för många. Situationen är omänsklig och SL måste släppa kravet på 100 procent bemanning. Men SL är styrt av högern och kommer inte släppa ett krav som de tror kan ge ekonomisk vinst.
Därför är det de anställda som måste säga ifrån och genom sina fackföreningar ställa hårdare krav på en mer mänsklig arbetssituation. Om kollektivtrafikens arbetare strejkar stannar hela Stockholm, men då krävs en gemensam, enad kamp.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!