Bessemer, Alabama: 5,800 Davids tar sig an Goliat

BLM, Socialist Alternative, Handelsfacket RWDSU med flera har kontinuerliga kampanjer och manifestationer utanför Bessemers Amazonvaruhus (Foto: Socialist Alternative – ISA:s sympatisörer USA).

av Joshua H. Koritz, Socialist Alternative (ISA:s sympatisörer USA) // Artikel i Offensiv

Runt om i USA är blickarna vända mot Bessemer, en förort till Birmingham i Alabama där Amazon Fulfillment Center-anställda röstar för rätten att bilda fackförening. Över 5,800 modiga arbetare går emot den moderna tidsålderns Goliat och världens rikaste man, Jeff Bezos. 

Strax efter att Amazon öppnade Fulfillment Center i april 2020 rapporterades anställda kollapsa på jobbet, bara för att omedelbart bli hotade av arbetsledare. Arbetarna vände sig efter några få månader till RWDSU (USA:s motsvarighet till Handels) för att få till stånd en organiseringskampanj för att bilda en fackförening.
RWDSU har sedan i oktober förra året haft organisatörer utanför varuhusets grindar dag och natt för att samtala med arbetarna när de beger sig hemåt från arbetsplatsen. Tusentals anställda postar nu in sina röster. 
Röstningen började på fredagen den 8 februari och pågår till den 29 mars, vilket är slutdatumet för när rösterna ska ha skickats in.
Ingångslönen på Amazon ligger på 15 dollar i timmen, men många arbetare vill kämpa för 20 dollar i timmen och kräver längre raster, slut på ”Time off Task” (TOT, ”onödiga korta pauser”) och övertidsersättning på 1,5 gånger timlönen för skift längre än åtta timmar.

Även om arbetarna vinner rätten att bilda en fackförening kommer kraven på förbättringar inte omedelbart att bli verklighet, men det skulle ge arbetare möjlighet att kämpa tillsammans för att få igenom dessa krav. Det är lätt att se hur kollektiva krav på högre löner lättare kan vinnas än genom att varje enskild arbetare ber om lönehöjning.
Att arbetare går samman, organiserar sig och står enade är det bästa sättet att kämpa för högre löner och bättre arbetsvillkor. Det skulle vara en stor seger om en majoritet röstar för att bilda en fackförening på Bessemervaruhuset. Men den segern är bara första steget i striden för att få ett avtal, vilket kan ta flera månader eller kanske längre.
Att Amazon valde att etablera sig i Bessemer var ingen tillfällighet. De trodde att den mestadels svarta befolkningen i ett område där fattigdomen är mer än dubbelt så hög som i landet som helhet skulle vara mer benägna att acceptera de hårda villkoren. De hade fel. 
Omkring 70 procent av de anställda på Fulfillment Center är svarta och de utgör en lika stor del bland dem som leder organiseringskampanjen. Budskapet i spåren av Black Lives Matter-upproret mot rasistisk polisbrutalitet förra sommaren är nu att Black Lives Matter på jobbet också. 
Dessutom är en majoritet av de anställda på varuhuset kvinnor. Kvinnor och i synnerhet svarta kvinnor jobbar i större utsträckning i den samhällsbärande verksamheten som hållits uppe under pandemin och de har också stått i kampens frontlinje, både i USA och globalt.

I framtiden kommer det kanske bli klarlagt hur många miljoner dollar Amazon spenderar på att förmå arbetarna att rösta nej. Men uppgifter i februari gör gällande att Amazon betalar antifacklobbyns inhyrda konsulter 3,200 dollar per dag. Hur många konsulter det rör sig om är okänt, men åtminstone ett tiotal av dem är kända.
Under arbetets gång registrerar och övervakar Amazon de anställdas alla rörelser och samma repressiva metoder används mot fackliga sympatisörer. En kvinnlig anställd på Bessemer berättade för Socialist Alternatives reportrar att hon hade kallats till ett möte där hon likt en fånge och inför ett 30-tal arbetskamrater skulle förhöras om sin inställning till facket. 
Arbetare får dagligen antifackliga textmeddelanden. Antifackliga anslag finns i vartenda omklädningsrum och på nätet drivs en intensiv kampanj mot facket. Amazon backar också sin kampanj med ständiga lögner om att fackavgiften ”ruinerar arbetarna” och att de bara förlorar om de går med i facket.

Amazon betalar antifacklobbyns inhyrda konsulter 3,200 dollar per dag.

Den fackliga organiseringskampanjen i Bessemer är en inspirationskälla och enbart inom Amazon finns det nu en potential för dussintals fackliga organiseringskampanjer runt om i landet. Kampen i Bessemer har också inspirerat till kamp på Amazon globalt (läs ruta om Amazon-strejk i Italien). Det är också därför som Amazons ledning bedriver en så hård kampanj mot facklig organiseringskampanj i Bessemer.
I Birmingham och Bessemer har Socialist Alternative varit med i samordningen av stöd och solidaritetsarbetet. Tillsammans med Black Lives Matter Birmingham, Democratic Socialist of America Birmingham, RWDSU och många lokala fack värvar vi dagligen ja-röster.
Vi har inte bara mött ett överväldigande stöd för den fackliga organiseringskampanjen, utan många av de vi pratar med känner någon som jobbar på varuhuset. Hela 1 procent av Birminghams invånare och 2 procent av invånarna i Bessemer jobbar på varuhuset. I närbelägna West Blocton jobbar 4 procent av invånarna på varuhuset. 

Stödet till kampanjen fortsätter hela tiden att växa. Stöd från andra framträdande fackföreningar, presidenten, kända skådespelare och besöken nyligen från flera kongressledamöter fortsätter att pumpa in energi i kampanjen. 
Även om den virala uppmaningen #BoycottAmazon nyligen visar att miljontals människor runt om i landet vill göra vad de kan för att hjälpa kampanjen betraktar varken facket eller Socialist Alternative en bojkottsuppmaning som en effektiv kampmetod. 
Den 20 mars kommer demonstrationer till stöd för arbetarna i Bessemer att genomföras i flera städer. Socialist Alternatives lokalgrupper hjälper till i mobiliseringen till dessa demonstrationer.


Strejk på Amazon i Italien

Amazonanställda, logistikpersonalen, i Italien går ut i en 24 timmar lång strejk den 22 mars. Strejken omfattar Amazons alla varuhus och lager i landet och organiseras av en rad fackliga centralorganisationer i Italien.
Strejken är ett svar på att Amazon bara rakt av avvisat fackets krav i de förhandlingar som förts om logistikpersonalens, bland annat chaufförernas, löner och villkor. 
I början av veckan gick flera hundra av Amazons chaufförer ut i strejk i staden Vigonza, Italien. Strejken var en protest mot de omänskliga villkoren, dåliga löner och den bristande skyddsutrustningen. 
Sedan 2013 har arbetare på Amazon i Europa, särskilt i Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland, vid ett flertal tillfällen lagt ned arbetet. ”Under pandemin har strejkaktiviteten ökat som en följd av Amazons vägran att lyssna till kraven på smittskyddsåtgärder”, säger den internationella fackliga organisationen UNI:s generalsekreterare Christy Hoffman i ett uttalande med anledning av strejken i Vigonza.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!