Bygg rörelsen mot marknadshyror

Allt fler orter och organisationer tillkommer.

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Nu är det en månad kvar till protestdagen Nej till marknadshyra den 18 april. Det är så många frågor kopplade till denna rörelse. Kom med och bygg motståndet mot alla dessa klyftor, orättvisor och förtryck.

Torsdag den 18 mars kl 18.00 sker det tredje och sista riktiga stormötet inför den 18 april. Vill du vara med? Alla är välkomna. Mejla bara namn och bostadsort till nejtillmarknadshyra@gmail.com så får du zoom koder/länkar. 
Det är fantastiskt hur denna rörelse har växt utan några egentliga medel eller uppbackning av en större organisation. Det finns nu 50 inrapporterade lokalgrupper och fler tillkommer. Torsdagens möte kommer att domineras av rapporter från lokalgrupperna som på detta sätt inspirerar varandra om hur man bygger rörelsen, samt deras bästa argument.

TRÅNGBODDHET

Detta är ett tema man diskuterar på Järva. Det är allvar nu. Förra våren chockades världen av hur viruset skördade långt fler dödsoffer i trångbodda, segregerade och mer fattiga områden och i Sverige var det tydligast i Husby, Rinkeby, Tensta med flera bostadsområden runt Järvafältet. När hyrorna höjs med 50 procent som de kan göra om marknadshyror införs finns det ingen annan lösning för låginkomsttagare än att bo ännu trängre.
Det är ingen slump att en av initiativtagarna till Nej till marknadshyra är Norra Järvas stadsdelsråd. Det finns en lång tradition av kamp för bostäder och mot klassklyftor. Ort till Ort är en annan organisation som är med som nu organiserar hyresgästerna i Hemblas bestånd – mot renovräkningar.
Hyresgästföreningen Järva har skickat ett inspirerande brev till alla sina medlemmar och även med hjälp av Islamiska Kultur Centret sprids organiseringen till andra som drabbas av trångboddhet. I helgen startade den ambitiösa planen på att affischera alla trappuppgångar på Järva, något som lokaltidningen uppmärksammade.

SEGREGATION

Det är i princip definitionen av marknadshyra. För det är ju den hyresgäst som betalar mest som kommer att få lägenheten. Det är helt enkelt meningen att de med feta plånböcker ska slå undan andra. Och vissa plånböcker saknar botten – läs de riskkapitalbolag som kommer att hyra lägenheter för att ha när deras konsulter kommer på besök. Stadskärnorna kommer att tömmas på liv precis som i London. 
Segregation och klassklyftor är något som 18 aprilkommittén i Göteborg vet allt om. De startade kampen redan för två år sedan när innehållet i januariavtalet blev känt. Där står att marknadshyror i nyproduktion och ökad betydelse för lägesfaktorn för hela beståndet ska införas och det är dessa utredningar som kommer att presenteras nu i början av sommaren.
18 aprilkommittén hade kampanjmöte förra veckan och redan är det klart att de kommer att ordna protester på minst 30 platser runt om i staden den 18 april. Det gäller för andra städer att ta den kastade handsken så att vi tillsammans har minst 100 coronasäkra protester och på det sättet blir en massiv rörelse trots pandemin. Vi kommer att ha alla dessa protester på en gemensam digital karta över landet för stor spridning så att vi kan nå ännu fler.
För att nämna några organisationer i Göteborg: LH Bredfjällsgatan (känd för att de vann kampen mot en slumvärd och fick kommunen att kommunalisera fastigheterna), Alla ska kunna bo kvar (framgångsrika i kampen mot renovräkningar) och Somaliska kvinnors samhällscenter (aktiva i bland annat Rannebergen där renovräkningar stoppats).

KVINNOFÖRTRYCK

Landets kvinnojourer har länge larmat om hur farligt det är med bristen på hyresrätter. Marknadshyror kommer att göra livet svårt för alla par som behöver separera, och för kvinnor som behöver fly en våldsam man kan det bli rent livsfarligt. Redan nu fylls jourerna med kvinnor som inte kan flytta vidare för det finns ingenstans att ta vägen och de nya som behöver komma in blir då nekade.
Det var detta som Nej till marknadshyra i Alingsås tänkte på när de kontaktade stadens kvinnojour som gärna ville ansluta. Men tyvärr kom beskedet från riksorganisationen att det blev nej. För jourerna är så hårt konkurrensutsatta av politikernas upphandlingar att de inte vågar ta politisk ställning. Det i sig är ett exempel på hur farligt det är med privatiseringar och så kallade marknadslösningar – det slår helt enkelt sönder demokratin. Därför måste marknadshyror stoppas.

KLIMATFRÅGAN

Den här veckan är det en global protestdag för klimatet och det är något som Nej till marknadshyra i Uppsala kommer att prata om. För hyresrätten är den klimatvänligaste boendeformen. Men införs marknadshyra hotas hyresrätten som boendeform. Redan idag är ägda bostäder kraftigt skattesubventionerade och hyresrätter diskriminerade. Marknadshyra kan innebära dödsstöten.

HYRESKAMPEN

En av alla hyresgästföreningar som har anslutit är HGF Sala. Lars Öberg är ordförande för förhandlingsdelegationen och berättar om planen att ”köra stenhårt” inför 18 april med flygbladsutdelningar de kommande fyra lördagarna. Han vet vad marknadshyra skulle innebära. Han har sett hur det redan införts bakvägen med alla smygrenoveringar och hur detta backas upp även av allmännyttan. 
Om fastighetsägarna inte alls behöver förhandla med hyresgästföreningen innebär det även att själva organiseringen av hyresgäster kraftigt försvagas och alla försämringar som det kommer att leda till.
På tal om detta är det beklagligt att Hyresgästföreningen riks inte har anslutit till protestdagen den 18 april. De har fått olika förfrågningar under två års tid. De har istället valt att enbart ha en digital protest. Redan vid förra årets uteslutningar av militanter från föreningen stod det klart att alla utom en i förbundsstyrelsen är medlemmar i Socialdemokraterna, ett parti vars ledning står för förslagen om marknadshyror.
Nu har kampanjen Nej till marknadshyra redan lyckats pressa Hyresgästföreningen så pass att de skrivit till alla sina lokala föreningar att anta uttalanden mot marknadshyra – uttalanden som inte är kopplade till någon handling. Det är dock bra att föreningarna blir medvetna om vilka politiska hot som åligger. 
Nej till marknadshyra uppmanar alla som fått sådana uttalanden att kontakta oss. För det är enbart genom aktiv kamp som marknadshyra kan stoppas – genom en massiv rörelse underifrån. För två år sedan kulminerade rörelsen i Berlin med demonstrationer med 35,000 deltagare – på så sätt infördes frysta och sänkta hyror där.

POLITISK FRÅGA

Många pensionärer kommer fram när vi kampanjar mot marknadshyror och nästan gråter. De har redan idag så att de inte klarar sig och många bor i hyresrätt. Hyresgästföreningen Södermalm är en av kampanjens mest aktiva och har märkt hur stor denna fråga är bland pensionärer. Vi hoppas att PRO följer sin paragraf 1 – att föreningens uppgift är att engagera sig i politiska frågor som rör pensionärer – och ansluter till Nej till marknadshyra.
En fråga som drivs av regeringen med stödpartierna C och L är såklart politisk. Bostaden är av betydelse för hur hela samhället är organiserat. Nej till marknadshyra kommer på stormötet att anta ett öppet brev till den nya bostadsministern Märta Stenevi, ett brev som vi också startar en mejlkampanj kring och skickar in som debattartikel över hela landet.
Politiska partier och grupper backar därför såklart upp Nej till marknadshyra. Inte minst mitt eget parti Rättvisepartiet Socialisterna vars alla partiföreningar är aktiva i kampanjen. Även Kommunistiska partiet har gått ut med en uppmaning till alla lokalgrupper att ansluta. Vänsterpartiet är på flera håll aktiva, som i Göteborg, Alingsås och Hammarby/Skarpnäck. Nu hoppas vi att V på riksplanet lägger in de resurser som kommer att behövas för att kampanjen ska slå igenom i riksmedia och på sociala medier. Allt åt alla Göteborg är också en grupp som anslutit och vi hoppas att fler kommer med snart. 
Det här är en fråga om vänsterrörelsens kamp mot högern och företagen/fastighetsägarna. Det är en fråga om att överhuvudtaget få igång ett motstånd mot de skenande klassklyftorna som med pandemin bara har blivit värre. Ta därför gärna upp frågan även på arbetsplatser och i fackföreningar. Tillsammans ska vi stoppa marknadshyror.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!