Bostadsbristen slår hårt mot våldsutsatta kvinnor

En ny bostad är en förutsättning för att kvinnor ska kunna lämna en våldsam relation. 

Men en kartläggning gjord av Hem & Hyra avslöjar att våldsutsatta kvinnor inte är prioritet för Storgöteborgs kommunala värdar. ”Inga kommunala hyresvärdar i Storgöteborg själva ger förtur till våldsutsatta kvinnor. Istället är det upp till kommunens socialtjänst att bedöma vem som ska få gå före i bostadskön”, skriver tidningen.

Det betyder att våldsutsatta kvinnor fastnar på jourboenden som egentligen ska vara akuta och kortvariga lösningar, vilket vidare resulterar i att jourboenden blockeras för andra som är i behov av att komma bort från en våldsam partner.

Enligt ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) bodde 584 kvinnor på någon av landets kvinnojourer 2017. Samtidigt nekades 1 103 kvinnor platser. 

Kvinno- och tjejjourer vittnar om samtal från kvinnor som tvingas leva kvar i en våldsam relation på grund av svårigheten att få egen bostad. 

Bostadsbristen betyder också att de kommuner som ger förtur i bostadskön till våldsutsatta kvinnor har svårt att ge hjälp på grund av det hårda trycket på lägenheter.

Till Offensiv bekräftar de som arbetar på kvinnojourerna att i förhållande till antalet som söker stöd och hjälp är det ytterst få utsatta kvinnor som får hjälp; det finns helt enkelt inte tillräckligt med boenden. Samtidigt är det få kvinnor som vågar ställa sig i bostadskö i rädsla för att mannen ska få reda på det, vilket kan komma att förvärra hot och våld i hemmet.

Offensiv uppmärksammade problemet i anslutning till 8 mars och visade på de problem som också uppkommer för kvinnor som får sin ekonomi kapad av sin partner. 

Kvinnor som tvingats fly ett våldsamt förhållande för att komma bort från hot och våld, psykisk och fysisk misshandel – och därmed lämnar sin hemort – saknar ofta kontaktnät och hamnar i en extra utsatt situation.

Enligt Brottsförebyggande rådet (Brå) har 40 procent av kvinnorna som utsattes för misshandel under 2017 blivit det av en närstående. 36 procent av kvinnorna uppgav att misshandeln skedde i en bostad.

Hyresgästföreningen har här ett ansvar att tillsammans med kvinnorörelsen driva bostadsfrågan även ur ett kvinnoperspektiv. ■

Sara Juaniquina Svensson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!