Bostadsprotester landet runt inför den 18 september

Torgmöten hölls på flera håll i landet, här i Högdalen.

av Offensivs reportrar

I samband med riksdagens öppnande den 14 september anordnar Nej till marknadshyra protester över hela landet mellan den 10-18 september. Den 18 september kulminerar protestveckan med en större demonstration kl 14.00 på Sergels torg i Stockholm. Här följer några korta protestrapporter från orter runtom i landet.

Husby

Husby; på bild Fardosa Ismael.

Fredag den 10 september samlade Nej till marknadshyra till ett torgmöte i Husby, med talare från organisationer som är med i nätverket och möjligheter för lokala boende att berätta om sin egen bostadssituation. Bland talarna fanns Sandra Mandell och Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd, Jolene Larsén-Kilan från FI, Ilhan Kellecioglu från Ort till Ort, Vilgot Karlsson från RS och Göran Kärrman från V. 
Husbybon Fardosa Ismael talade om hur höjda hyror blir ännu ett slag mot folk i Järvaområdet och andra orter som redan har drabbats hårt av covid-19-krisen, med många dödsfall, arbetslöshet, stängda skolor och ungdomskriminalitet. 
Offensiv talade med Fardosa efter mötet, som berättade om situationen för många i området:
– Folk behöver bostad, och det är många som inte har så mycket pengar. Vi måste ha bort de privata hyresvärdarna. De tänker inte på oss, utan bara på sin egen ekonomi. Med tanke på covid-19-krisen borde folk få sänkt hyra. 
– Många av oss bor trångbott, är ensamstående mammor, gravida, deprimerade, arbetslösa, har förlorat familjemedlemmar till covid, med mera. Många från Somalia här i Järva har dött av covid. Vi skulle få hjälp med trångboddheten, men det tog lång tid och många liv gick inte att rädda. 
– Vi måste sänka hyrorna, och stoppa de privata hyresvärdarna.

Luleå

Luleå.

Även i Luleå samlade Nej till marknadshyra till manifestation. Lars Bjersing var konferencier och berättade om kampens segrar och varför vi måste gå vidare. Sedan talade Jonas Brännberg från Rättvisepartiet Socialisterna och Jan Englund från Kommunisterna.
– Vi är oroliga för att lägeshyra-utredningen kommer att tas upp bakvägen och driva på hyresökningar, även här i Norrbotten, speciellt efter alla utförsäljningar till bostadsspekulanter – som när S och Niklas Nordström sålde ut 3 000 lägenheter. Nu måste kampen fortsätta: bygg ut allmännyttan med rimliga hyror, bryta marknadskrafterna grepp över våra bostäder, och återkommunalisera privatiserade bostäder som del i en demokratisk rättvis socialistisk politik, sa Jonas Brännberg.

Högdalen

Torgmöten hölls på flera håll i landet, här i Högdalen.

Nej till marknadshyra hade flygbladsutdelning och samlade namn i Högdalen den 11 september. Elin Gauffin och Vilgot Karlsson höll tal i megafon om den fortsatta kampen mot marknadshyrorna. 
Det var en väldigt positiv respons; flera förbipasserande stannade, skrev på listorna, och tog emot flygblad för att dela ut till grannar eller sätta upp där de bor.

Haninge

I Haninge samlade Nej till marknadshyra till torgmöte på Poseidons torg i centrala Handen. Vi hade protestlistor, sålde Offensiv och delade flygblad till de förbipasserande.
Robert Bielecki från RS fanns bland de som höll appeller med megafon under protesten:
– Vi vann en jätteseger när fri hyressättning i nyproduktion skrotades. Men nu försöker de införa lägeshyra bakvägen. Det är tydligt att vi måste fortsätta kämpa och organisera oss för att få bort alla hot om alla olika former av marknadshyra, som högern kommer göra allt för att få igenom. Anslut till den 18 september, sa Robert Bielecki.

Boden

Boden.

Lördagen den 11 september 2021 hade vi ett torgmöte på Medborgarplatsen i Boden. Raymond Stokki var en av dem som höll tal, och vi delade ut flygblad samt pratade med folk som flanerade förbi på Medborgarplatsen. Flera skrev på våra namnlistor och vi sålde några lösnummer av Offensiv. 
Nu fortsätter vi vår gemensamma kamp för att stoppa marknadshyrorna då hotet finns kvar.

Hökarängen

Hökarängen.

På torget i Hökarängen samlades aktivister från Linje 18 Nej till marknadshyra för att måla banderoller och informera om 18 september. Banderollerna hängdes över gångbron för att sprida kravet på en human bostadspolitik.

Rågsved

Rågsved.

Cicci Herrström från Rågsved mot Ombildningar delade flygblad i Rågsved centrum den 11 september.
– Vi var två som delade ut flygblad. Det var många som stannade och vi fick flertal givande samtal med medborgare i olika åldrar och bakgrund.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!