I marginalen: ”Diktaturens kreatur”

Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, som agerar som Xi Jingpings torped (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Kinas ambassad i Sverige är som Tysklands under andra världskriget – diktaturens kreatur.
Under det andra världskriget var det den tyska ambassaden (legationen) som ville diktera vad pressen skrev eller vilka filmer och pjäser som fick visas, och som oftast fick den S-ledda samlingsregeringen  att censurera allt som andades kritik av Nazityskland. Kanske mest känt är att det var efter påtryckningar från den tyska ambassaden som Karl Gerhard sommaren 1940 förbjöds framföra kupletten Den ökända hästen från Troja, som häcklade och varnade för nazisternas medlöpare och quislingar, som träffande skildrades som en ”moderniserad femte kolonn”.
Hitler hade många vänner i Sverige, som exempelvis kung Gustaf V, chefen för den militära underrättelsetjänsten Karl Petersén och chefen för Socialstyrelsens utlänningsbyrå Robert Paulsson. Den sistnämnde lämnade under flera år ut uppgifter om flyktingar från Nazityskland, samt de som hade flytt från tyskockuperade områden, till Hitlers representanter i Sverige. Både Petersén och Paulsson hade tjänat den vita kontrarevolutionära armén i Finland 1918.
Den kinesiska ambassaden arbetar på samma sätt som den tyska: spionerar, övervakar, hotar och ropar på censur. Och de svenska regeringarna har inte vågat höja rösten. Istället har man vårdat handelsförbindelser med Kina och tassat fram i filttofflor. 
Inte ens när svenska medborgare i Kina kidnappades och fängslades hördes några protester. Bokförläggaren och den svenska medborgare Gui Minhai har suttit fängslad sedan han kidnappades av den kinesiska säkerhetstjänsten vid ett besök i Thailand 2015.
Medan regeringen har dolt sin passivitet bakom frasen om ”tyst diplomati” har Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou agerat som Xi Jingpings torped för att skrämma de som har krävt Gui Minhais frigivning till tystnad. ”En del människor i Sverige ska inte förvänta sig att kunna känna sig lugna”, sa ambassadör Gui Congyou i en intervju med radions Ekot 2019. Ambassadören är en representant för gangsterdiplomati i sin råaste och mest arroganta förpackning. Men regeringen vill inte utvisa honom. ”Det är aldrig ett bra sätt”, påstår utrikesminister Ann Linde (S), vilket  bara fått ambassadör Gui Minhai att bli mer hotfull och maktfullkomlig.
”Han (ambassadören) vill exportera sitt yttrandefrihetsförbud till Sverige och att jag ska sluta kämpa för Gui Minhai”, vittnade Kurdo Baksi nyligen efter att på nytt ha fått hotfulla, förolämpade mejl till sina privata mejladress från ambassaden.
• Utvisa Kina ambassadör – stäng ambassaden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!